Sign In

Suomalainen suljetun kierron tekstiilihanke nousi Sustainia100-listalle

7.6.2016

VTT:n ja Ethica Oy:n käynnistämä suljetun kierron tekstiilihanke The Relooping Fashion pääsi 7.6.2016 Sustainia100-listalle. Kestävää kehitystä edistävä Sustainia valitsee vuosittain parhaat ideat maailman megaongelmien ratkaisemiksesi.

The Relooping Fashion on t&k-hanke, jonka tavoitteena on mahdollistaa käyttökelvottoman tekstiilin kierrätys ja luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia erilaisille toimijoille. Hankkeessa ovat mukana VTT:n ja Ethican lisäksi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus, SUEZ Suomi, Seppälä, Pure Waste Textiles, Repack, Lindström ja TouchPoint. Hankkeessa pilotoidaan ja mallinnetaan kiertotalouden periaatteiden mukainen suljetun kierron ekosysteemi, joka luo perustan uudelleenkäyttöön soveltumattoman tekstiilijätteen uudenlaiseen teolliseen hyödyntämiseen. Projektia rahoittavat Tekes sekä siihen osallistuvat yritykset.

Kiertotalouspilotissa kulunut ja käyttöön enää kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uudelleen kuidun raaka-aineeksi. VTT:n kehittämä uusi valmistustapa on viskoosin valmistusta merkittävästi ympäristöystävällisempi, koska liuotukseen ei tarvita rikkihiiltä. Neitseelliseen puuvillaan verrattuna uusiokuitu antaa merkittävän säästön vesi- ja hiilijalanjäljessä.

VTT:n tavoitteena on kuiduttaa kesän aikana Valkeakosken koetehtaalla kuluttajilta aiemmin kampanjalla kerätty muutaman tonnin erä poistopuuvillaa. Sen jälkeen projekti etenee kuidun kehräämiseen ja neuloksen valmistamiseen. Ensimmäisen kierrätyskuidusta valmistetun vaatemalliston arvioidaan olevan tarjolla Seppälän myymälöissä keväällä 2017.

The Relooping Fashion -hanke on herättänyt kansainvälistä huomiota jo aiemmin: Hankkeelle myönnettiin kunniamaininta The Circulars -kilpailun julkisen sektorin kategoriassa 19.1.2016.

Sustainia100

Sustainia100 on vuodesta 2012 lähtien vuosittain julkaistu opas, johon on valittu 100 innovatiivista ratkaisua ympäri eri puolilta maailmaa. Oppaaseen valitaan projekteja, aloitteita sekä kestävän kehityksen uusia teknologioita. Se tarjoaa sijoittajille, yrityksille, päätöksentekijöille ja kuluttajille tietoa lupaavista ratkaisuista. Valinnat tekee joukko kestävän kehityksen asiantuntijoita 20 organisaatiosta, joiden joukossa on mm. Yalen yliopisto, WWF, Acumen ja Ellen MacArthur Foundation.

Sustainia käynnisti 7.6. klo 17 Twitter-kampanjan, johon voi osallistua #100solutions-avainsanalla.

www.reloopingfashion.org

http://www.sustainia.me/