Sign In

Suomalaiset edelläkävijöitä pilvipalvelujen käytössä

9.4.2015

Suomalaiset pitävät itseään edistyneinä pilvipalvelujen käyttäjinä ja suhtautuvat huomattavasti leppoisammin turvallisuuskysymyksiin kuin esimerkiksi amerikkalaiset ja japanilaiset. Pilvipalvelujen käyttöä on tutkinut EU:n innovoinnin ja osaamisen kehittämisen huippuyksikkö EIT ICT Labs. (EIT ICT Labsin ja VTT:n tiedote 9.4.2015) 

EIT ICT Labsin tutkimus paljastaa, että suomalaiset - erityisesti nuoret - ovat pilvipalveluiden käyttäjinä edelläkävijöitä. 87 % suomalaisista vastaajista oli kuullut termin pilvipalvelu, kun luku vielä neljä vuotta sitten oli VTT:n tutkimuksen mukaan14 %. Lähes 60 % suomalaisista nuorista (18−24-vuotiaat) pitää itseään edistyksellisenä pilvipalveluiden käyttäjänä, kun luku Japanissa on vain 10 % ja USAssa 16 %.

Suomalaisista sosiaalisen median palveluja käyttää 54 %, webmailia 87 %, mediapalveluja 56 % ja tallennuspalveluja 42 %. Suosituimpia palveluja ovat Facebook, jossa sosiaalisen median käyttäjistä on 86 %, Skype (50 %) ja WhatsApp (44 %). Webmail-palveluista suosituin on GMail, jota käyttää 74 % kaikista webmailin käyttäjistä. Online-median käyttäjistä jopa 93 % käyttää YouTubea ja 48 % Spotifyta. Tallennuspalveluista suosituin oli Google Drive, jonne tiedostojaan säilöi 52 % käyttäjistä.

Pilvipalveluita käyttävien suomalaisnuorten (18−24-vuotiaat) keskuudessa suosituimmat palvelut ovat YouTube (100 %), Facebook (93 %), WhatsApp (80 %) ja Spotify (73 %).

Tutkimuksen mukaan suomalaiset nuoret tiedostavat, etteivät pilvipalvelut ole kovin turvallisia, mutta eivät siitä välitä. Suomalaiset käyttävät palveluja melko huolettomasti. He eivät pohdi turvallisuutta siinä määrin kuin muiden maiden nuoret vastaajat.

EIT ICT Labsin tavoitteena on, että muutkin kuin suomalaiset voisivat suhtautua yhtä huolettomasti pilvipalveluihin. Sen European Trusted Cloud -hankkeessa kehitetään täysin turvallista pilvipalvelualustaa. Hanketta vetää EIT ICT Labsin partneri F-Secure ja siihen osallistuvat muun muassa VTT, Telecom Italia, British Telecom ja Ericsson. Lisäksi useat eurooppalaiset pienet ja keskisuuret yritykset ovat mukana kehittämässä alustalle palveluja.

"Kaikkien kuluttajien pitäisi voida hyödyntää pilvipalveluja miettimättä, jättääkö itsestään liikaa jälkiä verkkoon. EIT ICT Labsin European Trusted Cloud -hankkeelle on siis todella tilausta. Tutkijoiden, yritysten ja poliittisten päättäjien tehtävänä on varmistaa, että kuluttajat voivat huoletta käyttää pilvipalveluja," toteaa tutkimuksen vetäjä erikoistutkija Aino Mensonen VTT:ltä.

Tutkimukseen osallistui yli 3000 vastaajaa Englannista, Ranskasta, Italiasta, Japanista, Suomesta ja USA:sta. Suomesta vastaajia oli 592. Vastaajia oli kaikista ikäryhmistä ja koulutustasoista; naisia ja miehiä yhtä paljon. Kyselyn tavoitteena oli oppia ymmärtämään, miten pilvipalveluja käytetään ja miten kuluttajat suhtautuvat niihin.

 

EIT ICT Labs

Euroopan yhteisö perusti vuonna 2008 EIT:n edistämään Euroopan kestävää talouskasvua ja kilpailukykyä uusin keinoin. EIT on EU:n innovoinnin ja osaamisen kehittämisen huippuyksikkö ja luo tiiviimpää yhteistoimintaa yliopistotason tutkimuksen, opetuksen ja yritysten välille. Tavoite on saada innovaatioita nopeammin markkinoille ja kehittää uutta liiketoimintaa. 

Tieto- ja viestintätekniikkaan keskittyvä EIT ICT Labs muodostuu verkostosta, jossa ovat mukana Helsinki, Berliini, Eindhoven, Lontoo, Pariisi, Tukholma ja Trento. Tavoitteena on, että osaaminen ja tieto virtaavat vapaasti yliopistojen, tutkimuslaitosten ja yritysten kesken niin keskittymien sisällä kuin niiden välillä. Ne houkuttelevat ympärilleen uutta yritystoimintaa ja rahoittajia. EIT:n suomalaiset ydinjäsenet ovat Aalto-yliopisto, VTT ja Nokia.

www.eitictlabs.eu

 

 

Ota yhteyttä