Sign In

Suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset aloittavat laajan yhteistyön laitevapaan toimintaympäristön tutkimuksessa

19.3.2015

Tulevaisuudessa ei tarvitse pelätä enää kännykkävarkauksia tai läppärin unohtamista bussiin. Kaiken internet ja sensorivallankumous ovat termejä, joilla viitataan teknologian siirtymiseen tableteista ja tietokoneista ympäristöömme. Pienet, halvat ja helposti kiinnitettävät laitteet mahdollistavat pian sensorien ja päätelaitteiden sijoittamisen lähes mihin tahansa olemassaoleviin pintoihin, vaikkapa seiniin ja ikkunoihin.

Nyt käynnistyvä Tekesin ja tutkimuslaitosten rahoittama The Naked Approach -projekti on laaja strateginen tutkimusavaus, joka pureutuu sensorivallankumouksen ytimeen. Hankkeessa tutkitaan tulevaisuutta, jossa käyttäjä voi toimia luotettavasti mutta "alasti" – ilman älypuhelimia tai läppäreitä. Tutkimuskonsortioon kuuluvat Teknologian tutkimuskeskus VTT OyTampereen Teknillinen yliopistoLapin yliopistoOulun yliopistoAalto-yliopisto sekä ajatushautomo Demos Helsinki.

Tutkimusavaus perustuu ajatukselle, jonka mukaan erillisistä laitteista siirtyminen meitä ympäröivään teknologiaan on laaja yhteiskunnallinen taitekohta, ja lisäksi aivan nurkan takana. Tällaisella paradigmamuutoksella on suuri merkitys myös elinkeinoelämän ja tietoyhteiskunnan uusiutumiselle. 

Esimerkkejä tutkimuskohteista ovat muun muassa printattavat aurinkopaneelit, ympäristöstään energiaa keräävät sensorit ja halvat seiniin kiinnitettävät stick-it-on -laitteet. Suomelle tavoitellaan globaalia edelläkävijäasemaa ja miljardiluokan liiketoimintaa digitaalisten vuorovaikutusratkaisujen alueella yhdistämällä näitä suomalaisia innovaatioita.

Hankkeesta kiinnostuneet yritykset ovat tervetulleita kehittämään ratkaisuja yhdessä.

Katso tiedote myös Demos Helsingin sivuilta: http://www.demoshelsinki.fi/2015/03/19/suomalainen-karkitutkimushanke-rakentaa-kannykoiden-jalkeista-maailmaa/