Sign In

Suomalaisteknologiaa syöksyy Cassinin mukana Saturnuksen kaasukehään

14.9.2017

Cassini-luotain ja Saturnus

NASA:n Cassinin tehtävä päättyy, kun luotain ohjataan Saturnuksen kaasukehään 15.9. noin kello 15 Suomen aikaa. Luotaimen mukana tuhoutuvat niin ikään Saturnuksen plasmaa tutkineet, VTT:n teknologiaa sisältävät instrumentit.

Cassini on ensimmäinen Saturnusta kiertävä luotain ja neljäs Saturnusta tutkinut luotain. Se saavutti kiertoratansa vuonna 2004. Menestyksekkään toimintansa ansiosta luotaimen tehtävää jatkettiin vuoteen 2017.

Cassinin mukana tuhoutuvat sen kuljettamat 12 tiedeinstrumenttia, jotka ovat ottaneet kuvia sähkömagneettisen spektrin useilta alueilta, tutkineet pölyhiukkasia sekä mitanneet Saturnuksen plasmaympäristöä ja magnetosfääriä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n kehittämä teknologia liittyy luotaimen kahden plasmainstrumentin mekanismeihin, ohjauselektroniikkaan ja tukirakenteisiin.

"Meille tekijöille tämä on ollut elämämme opettavaisin ja ainutlaatuisin projekti", sanoo projektipäällikkö Kai Viherkanto VTT:ltä.

VTT:n 90-luvun alkupuolella rakentamista instrumenteista IBS-ionisuihkuspektrometri on osa luotaimen CAPS-plasmaspektrometria, jota liikuttaa VTT:n ACT-aktuaattorimekanismi. Niin ikään VTT:n TT-pyöritysalusta LEMMS-anturille on osa MIMI -magnetosfäärin kuvausinstrumenttia.

Katso video luotaimen syöksymisestä Saturnuksen kaasukehään:

 

Lisää luotaimesta:
https://saturn.jpl.nasa.gov/

Tietoa loppuhuipennuksesta:
https://saturn.jpl.nasa.gov/grandfinale