Sign In

Suomalaistutkijat löysivät eturauhassyöpäsolujen kasvua estävän yhdisteen

20.12.2010

VTT:n ja Turun yliopiston tutkijat ovat osoittaneet, että monensiini-nimisellä antibiootilla on eturauhassyöpäsolujen kasvua estävä vaikutus. Monensiiniä käytetään mm. liha- ja meijeriteollisuudessa.

Viitteitä monensiinin vaikutuksista tuli esille projektissa, jossa tutkittiin lähes 5000 lääkeaineen ja pienmolekyylin vaikutuksia eturauhassyöpäsolujen kasvuun. Mukana oli suurin osa tunnetuista markkinoilla olevista lääkkeistä. Tutkijat löysivät yhdisteitä – disulfiraami (Antabus), tiraami, trikostatiini A ja monensiini - joiden pieni määrä estää eturauhassyöpäsolujen kasvua ilman merkittäviä vaikutuksia normaalien eturauhasen epiteelisolujen kasvuun.

Jatkotutkimuksissa havaittiin, että monensiini aiheutti eturauhassyöpäsolujen kuoleman vähentämällä testosteronireseptorin määrää ja lisäämällä reaktiivisten happiyhdisteiden tuottoa ja DNA-vaurioita. Lisäksi monensiinilla osoitettiin olevan syöpäsolujen kasvua estäviä yhteisvaikutuksia antiandrogeenien eli miessukupuolihormonien toimintaa estävien lääkkeiden kanssa.

"Tutkimustulosten ansiosta jo tunnetulle monensiini-antibiootille löytyy nyt uusi mahdollinen käyttötarkoitus. Lisäksi tulokset osoittavat, että syöpäsolujen kasvua estävien antiandrogeenien vaikutusta voidaan tehostaa reaktiivisia happiyhdisteitä tuottavien lääkeaineiden avulla", VTT:n erikoistutkija Kristiina Iljin ja tutkija Kirsi Ketola Turun yliopistosta sanovat.

Lääkeaineiden ja pienmolekyylien vaikutuksia koskevat tutkimustulokset on julkaistu Clinical Cancer Research -julkaisusarjassa vuonna 2009. Monensiinin vaikutukset eturauhassyövän kasvun estämiseksi on julkaistu Molecular Cancer Therapeutics -julkaisusarjassa joulukuussa 2010.

Lääkeyritykset ovat kiinnostuneita hankkeista, joilla voidaan löytää jo käytössä oleville lääkeaineille uusia käyttökohteita. Tunnettujen lääkkeiden annostelusta, haittavaikutuksia ja yhteisvaikutuksista muiden lääkkeiden kanssa on hyvin paljon tietoa, joten kustannussäästöt olisivat merkittäviä.

Eturauhassyöpä aiheuttaa toiseksi eniten syöpäkuolleisuutta miehissä keuhkosyövän jälkeen. On arvioitu, että maailmanlaajuisesti noin 300 000 miestä kuolee vuosittain eturauhassyöpään.

Mediamateriaali: monensiinin vaikutukset

 

Ota yhteyttä