Sign In

Suomalaistutkijat löysivät ihmisen solujen aktiivisuuden säätelijän

15.11.2011

Professorien Johanna Ivaskan (Turun yliopisto ja VTT) ja Marko Salmen (Turun yliopisto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) tutkimusryhmät ovat löytäneet ihmisen solujen toimintaa säätelevän sharpiini-proteiinin.

Huippulehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että sharpiini-proteiini säätelee tulehdussolujen ja keuhko- ja eturauhassyöpäsolujen liikkumista ja toimintaa. On todennäköistä, että uudella löydöllä on tärkeä rooli myös muissa sairauksissa, kuten Chronin taudissa, psoriasiksessa, reumassa ja jopa MS-taudissa.

Jo 1990-luvun alussa esitettiin hypoteesi proteiinista, jonka täytyy olla olemassa ja toimii solujen aktiivisuuden estäjänä. Nyt tutkijat ovat osoittaneet sharpiinin toimivan tuona proteiinina.

Professori Ivaskan tutkimusryhmän jäsenet Juha Rantala ja Jeroen Pouwels löysivät sharpiinin VTT:n kehittämän solusiruseulontamenetelmän avulla. Menetelmä mahdollistaa koko perimän kaikkien geenien vaikutusten tutkimisen vain yhdellä koejärjestelyllä.

Tutkimus on julkaistu solubiologian arvostetuimman lehden, Nature Cell Biologyn marraskuun numerossa ja se valittiin myös lehden kansikuvaksi.

Artikkeli: Nature Cell Biology

 

Ota yhteyttä