Sign In

Suomalaisurheilijat hakevat älyteknologiasta vauhtia olympialaisiin – USA:n olympiakomitea etsii kumppaneita Suomesta

5.7.2016

Suomalainen urheiluteknologia on herättänyt voimakasta kiinnostusta maailmalla, ja nyt myös USA:n olympiakomitea ja Espanjan jalkapalloliiga La Liga Lab etsivät yhteistyökumppaneita Suomesta Rion olympialaisten kynnyksellä ja keskellä jalkapallon EM-kisoja.

Suomalaisella urheiluteknologialla ja -analytiikalla on selvää potentiaalia alan kansainvälisillä ja alati kasvavilla markkinoilla. Monille alan yrityksille ammattilaisurheilun asiakkuudet ovat väylä suurempaan liiketoimintaan.

Nyt myös suomalaisilla yrityksillä on tilaisuus esitellä osaamistaan USA:n olympiakomitean ja Espanjan jalkapalloliiga La Liga Lab edustajille, jotka hakevat Suomesta yhteistyökumppaneita VTT:n järjestämässä HILLA Growth Mill -tilaisuudessa tänään 5.7. Espoossa.

"USA:n olympiakomiteaan on juuri perustettu uusi teknologia- ja innovaatio-ohjelma, joka auttaa urheilijoitamme menestymään paremmin uusien teknologisten ratkaisujen avulla. Suomalainen urheiluteknologiaosaaminen on korkeatasoista sekä tutkimuksen että puettavien tuotteiden saralla, ja tämä vierailu on hyvä tilaisuus pitkäaikaisen yhteistyön muodostamiselle", sanoo USA:n olympiakomitean teknologia- ja innovaatiojohtaja Mounir Zok.

Uintitekniikkaan potkua VTT:n älylättäreillä

Olympiavalmennettavat suomalaisuimarit ovat jo kokeilleet VTT:n kehittämiä, uimarin kämmeneen kiinnitettäviä älylättäreitä menestyksellisesti todellisissa harjoitusoloissa. Lättäreihin sulautetuista antureista uintitekniikan data siirtyy langattomasti valmentajan älypuhelimeen tai tablettiin. 
 
Älylättärien mittausten perusteella tehtyä uintitekniikan muutosta on testattu myös kilpailuissa, joissa uimarin ennätys parani 200 metrillä peräti 12 sekuntia. Edelliseen kilpailustarttiin verrattuna uimari pystyi parantamaan aikaansa jopa 18 sekuntia.

VTT:n johtava tutkija Ari Auvinen ja näkövammaisten tuore EM-pronssimitalisti Antti Latikka valmistautumassa älylättärimittaukseen. Latikka ui myös Rion para-olympialaisissa. (Kuva: Uimaliitto - Jussi Salminen)

"Mittasimme uimaria eteenpäin vievän impulssin tasaisuutta VTT:n anturitekniikalla. Muutimme älylättäreistä saatavan mittauksen perusteella uinnin rytmitystä siten, että impulssista saataisiin mahdollisimman tasainen", kertoo johtava tutkija Ari Auvinen VTT:ltä.

VTT ja Trainesense mittasivat olympialaisiin lähtevien uimarien tekniikoita viimeksi Uimaliiton valmisteluleirillä Jyväskylässä viime viikolla. "Suomen uimaliiton maajoukkue on mukana tuotteen kehityksen arvioinnissa ja mielestämme tuotteeseen liittyy paljon potentiaalia", uskoo uintimaajoukkueen vastuuvalmentaja Jari Varjonen.

Triathlonisti Kaisa Lehtonen on niin ikään hionut tekniikkaansa älylättäreillä valmistautuessaan Havaijin Ironman-kisaan. "Tästä olen tällä hetkellä eniten innoissani", hän sanoo.

Tamperelainen Trainesense kaupallistaa jo VTT:n älylättäriteknologiaa. Ensimmäiset demolaitteet pyritään saamaan valmentajille tänä kesänä.

Tekesin kansallinen HILLA-ohjelma vauhdittaa suomalaisten älyteknologioiden kansainvälistä kaupallistumista tiivistämällä ja edistämällä yritysten ja tutkimusosapuolten välistä toimintaa.

Katso video älylättäreistä:
https://www.youtube.com/watch?v=kBtE0ndyBQA&list=PLkxx9UDGtZiEdAwP7wFQBBVsJ5j-MOvma&index=25

https://www.youtube.com/watch?v=mapIcDIs-lY&index=20&list=PLkxx9UDGtZiEdAwP7wFQBBVsJ5j-MOvma

https://www.youtube.com/watch?v=oz7R6Surop8&index=29&list=PLkxx9UDGtZiEdAwP7wFQBBVsJ5j-MOvma

Lisää VTT:n älylättäreistä: http://www.vtt.fi/medialle/uutiset/urheilusuoritukseen-potkua-vtt-n-p%C3%A4%C3%A4llepuettavan-teknologian-avulla

Lisää HILLAsta: http://www.vtt.fi/medialle/uutiset/hilla_ohjelma_tekes

Ota yhteyttä