Sign In

Suosittelija.fi - lukusuosituksia antava verkkopalvelu julkaistaan

11.9.2014

 

Vantaan kirjaston ja VTT:n kehittämä henkilökohtaisia lukusuosituksia antava verkkopalvelu julkaistaan 15.9. osoitteessa suosittelija.fi. Suosittelijaa voi käyttää myös HelMet.fin kautta.

Suosittelija antaa kirjaston käyttäjille henkilökohtaisesti räätälöityjä lukusuosituksia perustuen aiempaan lainaukseen ja samantyyppisestä aineistosta kiinnostuneiden lainoihin.

Suosittelijaa testattiin Vantaalla Pointin kirjastossa kesän ja alkusyksyn ajan. Nyt palvelu saadaan kaikkien HelMet-kirjaston asiakkaiden käyttöön. On mahdollista, että Suosittelija laajenee jopa valtakunnalliseksi.

- Meille on tullut jo kyselyjä, kuinka järjestelmään voisi liittyä, kertoo Vantaan kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Suosittelija Avoin Suomi -messuilla

VTT:n kehittämää järjestelmää sovelletaan ensimmäistä kertaa kirjaston lainaustoiminnasta kertyvään datamassaan ja sitä esitellään avoimeen tietoon keskittyvillä Avoin Suomi -messuilla tiistaina 16.9.

- Suosittelumenetelmällä voidaan palvella suuria käyttäjäjoukkoja hyvin kevyillä tietojärjestelmillä. Anonymisoitua lainadataa voidaan hyödyntää myös esimerkiksi musiikin tai videoiden suosittelussa, sanoo VTT:n johtava tutkija Olli Nurmi.

Ahkera lainaaja saa osuvampia suosituksia

Suosittelija antaa kirjaston käyttäjille tieto- ja kaunokirjallisuussuosituksia, jatkossa siis mahdollisesti myös musiikki- ja elokuvasuosituksia. Järjestelmä oppii asiakkaan aiemmista lainoista ja ehdottaa uutta luettavaa parikymmentä teosta kerrallaan. Palvelussa voi valita haluaako suositteluja aikuisille vai lapsille.

Katso Suosittelija-video: http://youtu.be/w2aIRUTMnjE