Sign In

Syntymärekisteröinti kännykän avulla edistää kansalaisoikeuksia kehitysmaissa

11.10.2010

Crisis Management Initiative ja VTT yhteistyöhön kehitysmaita koskevassa ICT-hankkeessa

Rauhanprosesseihin ja konfliktien ratkaisuun erikoistunut Crisis Management Initiative (CMI) -järjestö ja VTT aloittavat yhteistyön tieto- ja viestintäteknologian soveltamisessa kehitysmaissa. VTT vetää puoliväliarvioinnin CMI:n hankkeessa, jonka tavoitteena on hyödyntää tieto- ja viestintäteknologiaa kriiseistä toipuvissa yhteisöissä ja yhteiskunnissa.

CMI:n GooB-hanke (Governance out of a box – population registration in Liberia) kehittää Liberiaan matkapuhelimella tehtävää syntymärekisteröintiä, joka on edellytys monien kansalaisoikeuksien toteutumiselle. Vaikeakulkuisessa maassa, jossa hallinnon rakenteet ovat heikkoja, syntymärekisteröinnin tekeminen on usein haastavaa sekä lasten vanhemmille että julkiselle sektorille.

Mobiilirekisteröinti mahdollistaa virallisen syntymärekisteröinnin yhä useammalle lapselle. Hanke tukee Liberian valtionhallinnon kykyä tuottaa kansalaisten tarvitsemia peruspalveluita ja vahvistaa siten rauhankehitystä Liberiassa.

Pitkästä ja raa’asta sisällissodasta toipuva Liberia on yksi maailman köyhimpiä valtioita. Lapsikuolleisuus tuhatta vastasyntynyttä kohti on 100 ja odotettu elinikä on 58 vuotta. Uudella teknologialla voi olla merkittävä rooli köyhyyden vähentämiselle ja vakaampien yhteiskunnallisten rakenteiden synnyttämiselle maassa.

VTT:n tehtävänä väliarvioinnissa on tarkastella uuden teknologian kehittämisen ja hyödyntämisen haasteita ja mahdollisuuksia. VTT suorittaa hankkeen väliarvioinnin yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. GooB-hanketta rahoittaa Suomen ulkoasiainministeriö ja Alfred Kordelin säätiö. Hanke toteutetaan yhteistyössä Liberian valtion ja Nokia Oyj:n kanssa.

CMI:n hankkeen väliarviointi on osa VTT:n kasvavaa toimintaa Afrikassa. VTT on kuluneena vuonna toteuttanut hankkeita muun muassa yhteistyössä Afrikan unionin sekä YK:n Afrikan talouskomission kanssa.

Crisis Management Initiative (CMI) on itsenäinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka tuottaa sekä tietoa että käytännön ratkaisuja rauhanprosesseihin ja konfliktien ratkaisuun. CMI:llä on hankkeita ja toimeksiantoja useilla kriisialueilla mm. Afrikassa, Lähi-idässä, Mustanmeren alueella sekä Kaakkois-Aasiassa. CMI:n toiminta perustuu laajoille kansainvälisille verkostoille ja se yhdistää tutkimuksen, toiminnan ja vaikuttamisen. Presidentti Martti Ahtisaari perusti CMI:n vuonna 2000 presidenttikautensa jälkeen ja toimii edelleen järjestön hallituksen puheenjohtajana.

www.cmi.fi
Ota yhteyttä