Sign In

TactoTekille 2,5 miljoonan euron EU-rahoitus mullistavaan elektroniikan valmistusmenetelmään

20.6.2016

TactoTekin lehdistötiedote 15.6.2016

 

TactoTekin kehittämä menetelmä mahdollistaa erittäin ohuiden ja kaarevien
elektroniikkarakenteiden massatuotannon, ja vastaa esimerkiksi autoteollisuuden tarpeisiin. VTT Ventures on yksi TactoTekin sijoittajista ja omistajista.

Kempeleessä toimiva TactoTek Oy on saanut ensimmäisenä pohjoissuomalaisena yrityksenä 2,5 miljoonaa euroa tukirahoitusta EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Yritys työllistää tällä hetkellä yli 35 henkeä ja se on tuplaamassa henkilöstönsä määrän seuraavan vuoden aikana. 

TactoTek on kehittänyt maailmanlaajuisesti ainutlaatuisen rakenteelliseen elektroniikkaan (structural electronics) perustuvan tuotantomenetelmän, joka mahdollistaa sekä printatun älykkyyden että perinteisten elektroniikkakomponenttien ruiskuvalamisen osaksi muovisen elektroniikkatuotteen kuorirakennetta.  

Markkinatutkimusyhtiö IDTechEx kutsuu teknologiaa yhdeksi tämän vuosisadan merkittävimmistä innovaatioista. TactoTekin juuret ovat VTT:llä, mutta yritys on itsenäisesti kehittänyt menetelmää vuodesta 2011 lähtien.  

"Perinteinen auton paneeliratkaisu on 6 senttimetriä paksu; meidän menetelmällä paksuus on alle 15 millimetriä ja painonsäästö on yli 70 prosenttia. Rakenne on täysin vesitiivis ja se voi olla myös useaan suuntaan kaareva", kertoo TactoTekin toimitusjohtaja Jussi Harvela. "Meillä on käynnissä kymmeniä asiakasprojekteja esimerkiksi globaalien auto- ja kodinkoneteollisuuden sekä puettavan elektroniikan yritysten kanssa. EU-rahoitus mahdollistaa nopeamman pääsyn markkinoille, ja se on osoitus ratkaisumme edelläkävijyydestä". 

"Tarkoituksenamme on palkata seuraavan vuoden aikana yli 20 henkeä lisää Kempeleeseen. Oulun seudulta löytyy hyvin elektroniikkatuotesuunnittelun osaajia, mutta sopivista muoviteollisuuden osaajista on pulaa", hän jatkaa.  

Harvela on työskennellyt pitkään Piilaaksossa ja toimii myös yrityskiihdyttämö Veturin hallituksen puheenjohtajana. Hän on ollut sijoittajana menestyvissä startup-yrityksissä, kuten esimerkiksi Pryte-yhtiössä joka myytiin Facebookille vuonna 2014.  

TactoTekin rakenteellinen elektroniikka voi sisältää muovikalvolle painettua elektroniikkaa, hipaisukytkimiä, LED-valaistusta, antenneja ja muita komponentteja. Ruiskuvaletun kolmiuloitteisen muovirakenteen paksuus voi ohuimmillaan olla jopa alle yhden millimetrin. Yrityksellä on toimistot Kempeleessä ja Cupertinossa, Piilaaksossa, sekä edustus useissa Keski-Euroopan ja Aasian maissa, ja se toimii läheisessä yhteistyössä mm. maailman johtavan teollisuuskonserni DuPontin kanssa.

 

 

Ota yhteyttä
 
 
 

Lisätietoja www.tactotek.com