Sign In

Tekesin tiedote: Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto VTT:lle

20.1.2011

Tekes ja Suomen Asuntotietokeskus ovat jakaneet innovaatiopalkinnon asuntomarkkinoihin vaikuttavan tutkimus- ja kehitystoiminnan toteuttajalle. Palkinto myönnettiin VTT:lle, joka on ansiokkaasti kehittänyt tutkimustyöhön perustuvia käytännön ratkaisuja rakennusten energiatehokkuuden parantamiseksi.

VTT:llä rakennetun ympäristön energiatehokkuustutkimusta tekee päätoimisesti parikymmentä ja osa-aikaisesti useita kymmeniä muita asiantuntijoita. Pitkäaikainen rakennusten energiateknologian tutkimus- ja kehitystyö alkoi jo vuoden 1980 lopussa silloisen Kauppa- ja teollisuusministeriön rahoituksen turvin. Tutkimustyö kohdistuu niin pien- ja kerrostalojen kuin yhdyskuntatason energiatehokkuusratkaisuihin. Kehitystyötä on tehty yhteistyössä useiden kotimaisten yritysten kanssa.

Esimerkkejä käytännön kohteista, kuten matalaenergia-, passiivi- ja nollaenergiataloista löytyy runsaasti eri puolilta Suomea. VTT on tarjonnut rakennusprojekteihin muun muassa kokonaisratkaisuja, simulointia, seurantamittauksia, ratkaisujen elinkaaritarkasteluja sekä erilaisia työkaluja päätöksentekoon.

”Pietarsaareen rakennettiin jo vuonna 1993 auringon energiaa hyödyntävä ja sähköverkkoon syöttävä pientalo, joka on yhä Suomen käytössä olevista rakennuksista energiatehokkain”, nostaa VTT:n tutkimusjohtaja Matti Kokkala esiin yhden edelläkävijäsovelluksen.

VTT:n tutkimustyö passiivikerrostalojen rakentamisen taustalla

Rakennusliike Reponen Oy on ollut laajasti ja esimerkillisesti mukana kehittämässä ja toteuttamassa energiatehokkaita kerrostaloja. Yhtiö on VTT:n tarjoaman asiantuntemuksen avulla kehittänyt konseptin kerrostalojen matalaenergiarakentamiseen.

Reposen rakentamissa passiivikerrostaloissa kaukolämmön ja lämmitysenergian kulutus on 70 prosenttia tavanomaista pienempi. Tähän on päästy muun muassa rakentamisprosessin kehittämisellä, energiatehokkailla julkisivuilla, uudella ikkunateknologialla ja huoneistokohtaisella ilmanvaihtolämmityksellä.

”Nykyisin passiivikerrostalon rakentaminen ei maksa käytännössä enempää kuin normitalon rakentaminen. Energiatehokkuuden paraneminen ei siten lisää kustannuksia”, korostaa toimitusjohtaja Mika Airaksela Rakennusliike Reposelta.

Airaksela painottaa, että Reponen on suoraan hyötynyt VTT:n monen vuosikymmenen tutkimustyöstä energiatehokkaasta rakentamisesta.

”Olemme saaneet VTT:ltä paljon valmista tietoa, jota olemme soveltaneet kerrostaloasumiseen. Tällä hetkellä meillä on menossa hanke, jossa kehitämme aurinkolämpöä matalaenergiakerrostaloihin sopivaksi.”

Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinto luovutettiin Asuntomarkkinat 2011 -tilaisuudessa Helsingissä ensimmäistä kertaa. Sen ottivat VTT:ltä vastaan tutkimusprofessori Miimu Airaksinen, asiakaspäällikkö Jyri Nieminen ja teknologiapäällikkö Markku J. Virtanen.

Ota yhteyttä