Sign In

Teknologiasta apua laihduttamalla saavutetun painon säilyttämiseen

27.4.2015

Painonhallintaohjelmat auttavat hetkellisesti pudottamaan painoa. Saavutetun painonpudotuksen säilyttäminen on kuitenkin vaikeaa. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on mukana  käynnistyvässä EU-hankkeessa kehittämässä ohjelmaa, joka auttaa ihmisiä hallitsemaan painoaan onnistuneen painonpudotuksen jälkeen. Ylipaino on merkittävä haaste koko Euroopassa, ja hankkeen tulokset ovat sovellettavissa väestöön laajasti.

Eurooppalaisessa NoHoW-tutkimushankkeessa (http://nohow.eu/) tutkijat rakentavat painonhallintaa tukevan ohjelman, johon kuuluu kännykkä- ja nettisovelluksia sekä älykkäitä painon ja aktiivisuuden seurantatyökaluja. Ohjelmaan osallistuvat käyttävät näitä työkaluja ja saavat henkilökohtaisesti räätälöityä palautetta. Projektissa kehitettävä painonhallinnan ohjelma hyödyntää viimeisintä tutkimustietoa käyttäytymistieteestä ja motivaatiosta, tunteiden sääntelystä ja stressin hallinnasta. Ohjelmaa testataan koehenkilöillä Tanskassa, Portugalissa ja Englannissa.

"Tänä päivänä haaste ei ole enää auttaa ihmisiä pudottamaan painoa – useimmat pystyvät siihen. Haaste on auttaa ihmisiä säilyttämään painon pudotuksen tulokset pitkällä aikavälillä.  Yleistäen 90—95 %:lla ylipainoisista ihmisistä on takanaan yksi tai useampia onnistuneita painonpudotuksia, mutta vain 5—10 % onnistuu säilyttämään pudotetun painonsa yli viisi vuotta", toteaa Berit L Heitmann, joka on NoHoW-projektin koordinaattori ja Kööpenhaminan yliopistosairaalan ruokavalioihin erikoistuneen tutkimusyksikön johtaja.

Kehitettävät sovellukset perustuvat tieteelliseen näyttöön
"Verkossa ja mobiilipuhelimissa toimivat painonpudotuksen sovellukset ovat jo nyt laajasti saatavilla, mutta ne eivät juuri koskaan perustu selkeään tieteelliseen näyttöön siitä, mikä todella toimii. Jotta painonpudotuksen mittarit todella toimisivat, niiden täytyy sitouttaa ja motivoida käyttäjää pudottamaan painoaan  ja pysymään painonpudotuksen tiellä silloinkin, kun he toistuvasti kokevat vastoinkäymisiä ja paino nousee. Tämän vuoksi kehitämme tutkimustietoon perustuvia työkaluja, jotka auttavat heitä selviämään stressin, kielteisten tunteiden ja hairahdusten kanssa, jotta ne eivät suista heitä pitkän aikavälin käyttäytymismuutosten tieltä", toteaa James Stubbs Derbyn yliopistosta, joka koordinoi tutkimuksessa painonhallintaan liittyvien interventioiden tutkimuksen osuutta. 

Suomessa on huipputason osaamista terveyskäyttäytymiseen vaikuttavista sovelluksista
VTT toimii NoHoW-hankkeessa teknologia-asiantuntijana ja vastaa netti- ja kännykkäratkaisujen yhdistämisestä osaksi kehitettävää painonhallintaohjelmaa.

"VTT:n digitaaliseen terveyteen keskittyvällä tutkimustiimillä on huipputason osaamista terveyskäyttäytymiseen vaikuttavien tietoteknisten sovellusten kehittämisestä. NoHoW-hankkeessa pääsemme soveltamaan ja kehittämään osaamistamme Euroopan johtavien painonhallinnan asiantuntijoiden kanssa", kertoo erikoistutkija Miikka Ermes, joka toimii hankkeen projektipäällikkönä VTT:llä.

Ylipaino on haaste Euroopan laajuisesti
Euroopan komission on myöntänyt yli 4,9 miljoonan euron rahoituksen 12-jäseniselle ryhmälle laihdutetun painon säilyttämistä tukevan sovelluksen kehittämiseen. Projektin tavoitteena on vastata euroopanlaajuiseen haasteeseen ylipainon hallinnasta luomalla ohjelmia, jotka saadaan nopeasti markkinoille.

Projekti on EU:n Horizon 2020 –tutkimusohjelman rahoittama ja sen osapuolet ovat Region Hovesdstaden, Tanska (projektin koordinaattori); the James Hutton Institute, Englanti; European Assosication for the Study of Obesity; Universidade de Lisboa, Portugali; Slimming World; University of Newcastle Upon Tyne, Englanti; Teknologian Tutkimuskeskus VTT Oy, Suomi; Aarhus University, Tanska; Universidade de Coimbra, Portugali; Axivity Ltd, Englanti; University of Derby, Englanti; and Pintail Ltd, Irlanti.


Ota yhteyttä