Sign In

Tutkijat kehittävät VTT:n johdolla kertakäyttöisiä, massatuotantona valmistettavia nanofotonisia anturipiirejä

4.5.2011

 

Eurooppalainen yhteenliittymä PHOTOSENS kehittää polymeeripohjaista, nanofotonista anturipiiriä, jonka käyttötarkoituksia ovat ilmanlaadun, lääketeollisuuden prosessien puhtauden ja elintarviketurvallisuuden valvominen.

Kolmevuotisen PHOTOSENS-hankkeen tavoitteena on kehittää kertakäyttöinen, massatuotantona valmistettava anturipiiri, jolla voidaan mitata useiden aineiden pitoisuuksia samanaikaisesti. Keskeinen vaatimus on, että piiri voi suorittaa seulontatestejä ilman erikoisinfrastruktuuria. Yhdistämällä nanofotoniikan, räätälöidyt polymeerimateriaalit ja massavalmistuksen hanke haastaa perinteiset analyysitekniikat, jotka yleensä edellyttävät kalliita laitteistoja ja paljon henkilökuntaa.

PHOTOSENS-yhteenliittymä tuo yhteen maailman johtavia tutkimuslaitoksia ja monikansallisia yrityksiä kaikkialta Euroopasta. Ohjelmaa johtaa VTT, ja hankkeelle keskeisen nanofotoniikan teknologian tarjoaa Southamptonin yliopisto (Iso-Britannia), uudet silikonipohjaiset materiaalit Momentive (Saksa), kemiallisen funktionalisoinnin TNO (Alankomaat) ja Wienin yliopisto (Itävalta) sekä roll-to-roll-massavalmistusteknologian Nanocomp (Suomi) ja 3D AG (Sveitsi). Philips (Alankomaat) ja Renishaw Diagnostics (Iso-Britannia) määrittelevät sovellukset ja tarjoavat demonstraatioympäristön. VTT antaa oman panoksensa polymeeripohjaisten nanofotonisten rakenteiden valmistukseen käyttäen UV-nanopainatusta sekä vastaa moniparametrianturin integroinnista. 

”Renishaw Diagnostics odottaa hankkeessa kehitettävien uusien materiaalien ja anturien mullistavan optiset mittaussovellukset”, sanoo Renishaw Diagnosticsin David Eustace.

”Hanke avaa silikoni- ja silaani-pohjaisille materiaaleille uusia mahdollisuuksia fotoniikka- ja optiikkamarkkinoilla. Näiden markkinoiden kehitys on saanut uutta vauhtia”, kertoo Momentiven Jos Delis.

www.photosens.eu