Sign In

Tutkijoiden välinen kielimuuri murtuu Helsingissä

11.6.2010

VTT mukana WorldWideScience -allianssin perustajajäsenenä

Tutkijoiden välinen kielimuuri murtuu Tietoasiantuntijat ry:n ja VTT:n isännöimässä ICSTI:n (International Council for Scientific and Technical Information) vuosikonferenssissa. Konferenssissa julkistetaan uusinta kielenkäännösteknologiaa hyödyntävän WorldWideScience-portaalin monikielisovellus. Portaaliin liitettyjen tutkimustietokantojen välillä vallitseva kielimuuri poistuu, kun tutkijat voivat hakea ja lukea tietokantojen aineistoa haluamallaan kielellä. Käännösohjelma kääntää haut ja erikieliset tutkimustulokset valitulle kielelle.

Uusimman teknologian ansiosta portaali tarjoaa ensimmäisenä maailmassa reaaliaikaisen haku- ja käännössovelluksen globaalista tieteellisestä tutkimuksesta. Sen odotetaan tuovan suurta hyötyä tutkijayhteisöille ympäri maailman. VTT on yksi WorldWideScience -portaalin 38 perustajajäsenestä. ”Jäsenyys lisää VTT:n tutkijoiden näkyvyyttä ja julkisen tutkimustoiminnan vaikuttavuutta. Se tukee tutkimuspartnereiden löytämistä, VTT:n osaamisen markkinointia ja kansainvälistymistä”, toteaa tietopalvelupäällikkö Kirsi Tuominen VTT:n Tietoratkaisuista.

WorldWideScience -portaali koostuu tällä hetkellä 65 eri maan tieteellisestä tietokannasta. VTT tarjoaa portaaliin haettavaksi tutkimus- ja julkaisurekisterinsä. Tutkimustulosten raportointi ei rajoitu englanniksi, sillä kielenkäännösteknologia mahdollistaa monien ei-englanninkielisten tieteellisten tietokantojen hakemisen ja tutkimisen englanniksi ja päinvastoin. Eri tietokantojen välillä vallitsevan kielimuurin poistuvat, kun tutkijat voivat hakea ja lukea tietokantojen aineistoa haluamallaan kielellä. WorldWideScience -portaalin ohjelma kääntää haut ja erikieliset tutkimustulokset valitulle kielelle. Näin WorldWideScience -portaali mahdollistaa pääsyn tarkastelemaan tasapuolisesti eri kielillä raportoivien tutkijoiden tutkimustuloksia.

WorldWideScience hankkeen sovelluksen testiversio kykenee jo tekemään hakuja tietokannoista reaaliajassa. Portaalissa on nyt mukana suurin osa maailmalla puhuttavista pääkielistä kuten englanti, espanja, kiina, japani, korea, portugali, ranska, saksa ja venäjä. Uusia kieliä lisätään lähikuukausina.

WorldWideScience.org -hakuportaali toimii monihaun (federated search) periaatteella ja antaa käyttäjilleen helpon keinon löytää julkista tieteellistä tietoa eri tietokannoista. Yhdellä haulla käyttäjä pääsee käsiksi noin 400 miljoonaan sivuun tieteellis-teknistä tietoa jäsenorganisaatioiden tietokannoissa. Käyttäjä saa nopeasti selailtavaksi haun tulokset tärkeysjärjestyksessä. Portaali on käyttäjälleen maksuton. Tietoteknisen ratkaisun pohjana on US Department of Energyn alun perin Yhdysvaltojen kansalliseen käyttöön luoma tietojärjestelmätekniikka. Sovelluksen tekee mahdolliseksi Microsoft Research -yhtiön kielenkäännösteknologian ja Deep Web Technologies -yhtiön monihaun (federated search) teknologian yhdistäminen.

ICSTI: http://www.vtt.fi/sites/icsti2010/icsti2010_welcome.jsp?lang=en
WorldWideScience: http://worldwidescience.org

Ota yhteyttä