Sign In

Urheilusuoritukseen potkua VTT:n päällepuettavan teknologian avulla

8.9.2015

VTT on kehittänyt päällepuettavaa elektroniikkaa urheilusuorituksen parantamiseksi yhteistyössä Suomen uintimaajoukkueen ja jousiampujien kanssa. Päällepuettavia antureita voidaan kiinnittää esimerkiksi uimareiden kämmeneen kiinnitettävään lättäriin ja jousiampujien varusteisiin, joista data siirtyy langattomasti valmentajan älypuhelimeen tai tablettiin. 

Lättäriin sulautetuilla antureilla saadaan hämmästyttävän tarkkaa ja monipuolista dataa uintitekniikasta. Siitä ilmenevät vedon pituus ja sen muutos uinnin aikana, vedon ja palautuksen suhde toisiinsa, vedon rakenne ja keskimääräinen veto, käden asento sekä vedon aiheuttama paine eri suuntiin.

"Monesta muusta lajista poiketen uimarin on vaikea tarkkailla vedessä omaa suoritustaan. Lisäksi keinoja mitata uimarin tekniikan kehitystä, esimerkiksi käsivedon tehokkuuden näkökulmasta, on hyvin vähän. VTT:n teknologia tarjoaa mahdollisuuden havainnoida suoraan uimarin käsivetojen voimaa ja liikerataa vedessä häiritsemättä itse suoritusta", sanoo Nuorten uinnin olympiavalmentaja Simo Karvinen.

Jousiammunnassa mitattavia suureita ovat tähtäyksen aikaisen liikkeen määrä ja suunnat, suorituksen eri vaiheiden ajoitukset sekä laukaisuhetkellä tapahtuva liike. Puettavia antureita ja niitä hyödyntäviä sovelluksia voidaan käyttää hyväksi harjoitusvaiheessa, välineiden testauksessa ja rajoitetusti myös kilpailutilanteissa analysoimaan suorituksen laatua ja muutoksia.

"Jousiammunnassa suoritustekniikka on dynaaminen, mutta liikkeet ovat äärimmäisen pieniä ja herkkiä muutoksille. Näiden muutosten havainnointiin VTT:n kehittämä liikeanalyysiratkaisu tuo sellaista tietoa, jota ei tähän mennessä ole ollut. Ratkaisun jatkokehittäminen tuo merkittävää hyötyä lajin valmennustyöhön", sanoo Suomen jousiampujainliiton valmennuspäällikkö Juhana Rüster.

"VTT:n kehittämää langatonta anturiteknologiaa voidaan sulauttaa monenlaisiin urheiluvälineisiin, kuten suksisauvoihin, suksiin, mailoihin, polkupyöriin ja käyttää jopa hevosvalmennuksessa", kertoo tutkimusalueen päällikkö Raimo Korhonen VTT:ltä.

Teknologia on jo valmis otettavaksi käyttöön valmennuksessa. VTT etsiikin nyt yhteistyökumppaneita laajentamaan sensoriteknologian sovellusaluettaja kaupallistamaan teknologiaa.