Sign In

VTT:n bioreaktori: Uudenlainen lähiruoka kasvaa omassa keittiössä

13.10.2016

Kotikäyttöinen laite, joka kasvattaa kasvisoluista terveellisen aterian ainekset viikossa ei ole enää kaukaista utopiaa. Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ensimmäinen 3D-tulostettu prototyyppi tuottaa satoa jo nyt Otaniemessä.

VTT:n ja sen kasvibiotekniikan tutkijoiden visiona on kehittää markkinoille kotikäyttöinen laite, jolla voi kasvattaa esimerkiksi terveellistä kotimaista marjaa aivan uudella tavalla. Kasvisolujen kasvattaminen bioreaktorissa ei ole ideana uusi, mutta vasta nyt uusien teknologioiden myötä on mahdollista kehittää kotikäyttöön soveltuva kasvisolukasvattamo, jonka satoa voi korjata viikossa.

VTT:n ensimmäinen prototyyppi tuottaa parhaillaan satoa Espoon Otaniemessä. Laite muistuttaa design-valaisinta ja se sopii keittiön pöydälle. Tutkijat muotoilevat erilaisia tuoteideoita yhdessä kuluttajien kanssa ja tähtäimessä on konseptin kaupallistaminen.

"Kaupungistuminen ja maatalouden aiheuttama taakka ympäristölle luovat tarpeen kehittää uusia tapoja tuottaa ruokaa - prototyyppi on yksi sellainen. Jo pian se voi tuoda kuluttajalle uuden ja jännittävän tavan tuottaa lähiruokaa itse", toteaa VTT:n tutkija Lauri Reuter.

Kasvin parhaat osat töihin

Konseptin idea perustuu erilaistumattomien solujen kasvattamiseen kokonaisen kasvin sijasta. Viljellään siis vain kasvin parhaat palat. Soluissa on tallella kasvin koko geneettinen potentiaali, joten ne kykenevät tuottamaan samoja terveyden kannalta tärkeitä yhdisteitä kuin kokonainen kasvikin: esimerkiksi antioksidantteja ja vitamiineja. Ravintoarvot esimerkiksi lakkasoluviljelmässä ovat samankaltaisia tai jopa parempia itse marjassa. Makua on vielä kehitettävä: se on nyt mieto ja hyvin neutraali.

Tähän mennessä prototyypissä on kasvatettu VTT:n kantakokoelmasta poimittuja mesimarjan, lakan ja lillukan soluja. Bioreaktorissa on mahdollista tuottaa terveellistä ruokaa myös muista kuin perinteisistä ravintokasveista: esimerkiksi koivusta. Myös räätälöityjen solulinjojen kehittäminen on mahdollista, jolloin ravitsemuksellisia ominaisuuksia voidaan suunnitella tarpeiden mukaan. Toisaalta myös kasvuolosuhteita, kuten valoa ja lämpötilaa optimoimalla voidaan vaikuttaa siihen, millaisia yhdisteitä solut tuottavat – aivan kuin luonnossa.

Editoinnit: Prototyypin alkuperäinen nimi muutettu muotoon 'prototyyppi'.

Mediamateriaali:

Klikkaa kuvaa ja tallenna se sen jälkeen oikeanpuoleisella näppäimellä (Save picture as).

 

 

Kuva: VTT

 

Ota yhteyttä