Sign In

Uusi suodatusratkaisu erottaa rasvaa tehokkaasti ammattikeittiöissä

1.11.2010

VTT:n ja mikkeliläisen Jeven Oy:n yhteistyönä on syntynyt ammattikeittiöihin tarkoitettu suodatusratkaisu, jonka ansiosta rasvansuodatinta ei käytännössä tarvitse pestä lainkaan. Pyörivä erotinlevy tehostaa rasvahiukkasten erottumista ja lisää suodatusratkaisun erotuskykyä merkittävästi nykytekniikkaan verrattuna.

Lähtökohtana on VTT:n patentoima pyörivä suodatin, jonka suodatustehokkuus perustuu nopeasti pyörivään erotuslevyyn. Se erottaa pienetkin rasvahiukkaset ja sinkoaa ne isompina pisaroina suurella nopeudella erotuskammion ulkoreunoille, josta rasva ja muut epäpuhtaudet valuvat keräysaltaaseen. Nestemäinen rasva poistetaan avaamalla tyhjennyshana. Puhdistunut ilma poistuu kanavistoon

Suodattimen huoltoväli on lisäksi riittävän pitkä sen osittaisen itsepuhdistuvuuden ansiosta. Pyörivä erotuslevy on käsitelty likaa ja rasvaa hylkivällä nanotekniikkaan pohjautuvalla pinnoitteella, jolloin suodatin toimii moitteettomasti koko huoltovälin ajan. Myös suodattimen puhdistus on vaivatonta. Osat voi pestä astianpesukoneessa.

Suodatin soveltuu erityisen hyvin energiansäästökohteisiin, joissa on lämmön talteenotto ja muuttuva ilmavirta, koska suodattimen erotusaste pysyy hyvin korkeana myös pienillä ilmavirroilla.

”Suodatin parantaa nykyisin käytössä olevien ammattikeittiöiden kohdepoistojen rasvanerottimien tehokkuutta merkittävästi. Sen rakenteen osalta edistyksellinen ratkaisu on kosketuksettoman tiivistyksen aikaansaaminen, mikä estää joitakin nykyisiä tuotteita vaivaavien vuotoilmavirtojen syntymisen”, toteaa tutkija Aimo Taipale VTT:ltä.

”Uusi suodatusratkaisu toimii pienilläkin ilmavirroilla ja säästää energiaa ja euroja”, sanoo toimitusjohtaja Seppo Vartiainen Jeven Oy:ltä, joka kehittää ja markkinoi sisäilmastoon liittyviä ilmanvaihtolaitteita ja -palveluja.