Sign In

Uutistuotanto automatisoituu – metatoimittajat tulevat

6.10.2016

Uutistuotanto muuttuu, kun rutiininomaisempaa toimitustyötä automatisoidaan. VTT ja Helsingin yliopisto kokeilevat, kuinka korkeatasoisia ja kiinnostavia uutisia tietokone pystyy tuottamaan ja millaisia käyttäjäkokemuksia niistä saadaan.

Palvellakseen yhä vaativampia yleisöjä useissa digitaalisissa kanavissa mediatalot pyrkivät automatisoimaan rutiininomaisimman toimitustyön. Näin toimittajat voisivat jatkossa keskittyä haastavampien erikoisjuttujen tekemiseen ja antamaan yleisölleen eläytymisen mahdollisuuksia yhä henkilökohtaisempien uutiskokemusten myötä.

Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT tutkivat alkavassa Tekes-hankkeessa automaattista uutistuotantoa, jossa datalähtöisyys ja koneoppiminen mahdollistavat yksilöllisemmän uutiskokemuksen. Keskeistä tälle ovat hyperpaikalliset uutiset ja yleisön osallistaminen.

"Käytännöksi muodostuu semiautomatiikka, jossa toimittaja viimeistelee koneen tuottamaa tekstiä ja määrittelee automaattiohjelmille uutismallit. Tulevaisuudessa kaikki toimittajat ovat jossain määrin tällaisia metatoimittajia", uskoo tutkimusprofessori Caj Södergård VTT:ltä.

Automaatioaste nousee vähitellen

Tähän mennessä automatiikkaa ovat kokeilleet uutistuotannossaan isot toimijat, kuten yhdysvaltalainen uutistoimisto AP (Associated Press), esimerkiksi tilinpäätösanalyysien kirjoittamiseen. Talousuutisen lisäksi myös urheilu-uutisia tehdään jo automaattisesti maailmalla.

"On odotettavissa, että myös muita uutistyyppejä voidaan automatisoida tiettyyn pisteeseen saakka, riippuen tietyn datan saatavuudesta. Vaativampi journalistiikka – kuten pääkirjoitukset ja syvälle luotavat artikkelit – jää kuitenkin ihmisten tehtäväksi", toteaa journalistiikan tutkija Carl-Gustav Lindén Helsingin yliopistoon kuuluvasta Svenska social- och kommunalhögskolanista.

"Helsingin yliopisto tutkii, miten datatiedettä voidaan soveltaa uutistoimintaan ja sen automatisointiin. Kehitämme tekstin louhintaan ja koneoppimiseen perustuvia työkaluja, joilla toimittaja voi helpottaa omaa työtään", kertoo professori Hannu Toivonen Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselta.

VTT selvittää hankkeessa, miten automaattisesti tuotettu sisältö vaikuttaa yleisöön ja mikä edistää tai ehkäisee eläytymistä. VTT vastaa myös uutistoiminnan ekojärjestelmän demonstroinnista ja tutkii uusia tapoja jakaa sisältöjä yhteistyössä projektin teknologiayritysten kanssa.

Immersive Automation -hankkeen päärahoittajana toimii Tekes Media remake -ohjelmansa kautta. Hankkeessa ovat mukana myös Viestintäalan tutkimussäätiö, Sanoma, Alma Media, Conmio, Streamr, Keski-Pohjanmaan Kirjapaino, KSF Media sekä Svenska Kulturfonden.

Lisätietoja:
Helsingin yliopisto
Hannu Toivonen, tietojenkäsittelytieteen professori
Puh. 050 911 2405
hannu.toivonen@helsinki.fi