Sign In

Vantaan kirjasto ottaa käyttöön lukusuosituksia antavan älykkään verkkopalvelun

12.6.2014

 
Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut, lehdistötiedote 12.6.2014

Vantaan kirjasto ja VTT kehittävät kirjaston käyttäjille henkilökohtaisesti räätälöityjä lukusuosituksia antavaa verkkopalvelua. Sen avulla ratkeaa monen ahkeran lukijan ongelma: mistä seuraava hyvä kirja? Palvelun toiminta perustuu aiempaan lainaukseen ja samantyyppisestä aineistosta kiinnostuneiden lainoihin. Palvelun kehitysversion kokeilu käynnistyy perjantaina 13.6. Pointin kirjastossa.

Alkuvaiheessa Suosittelija antaa tieto- ja kaunokirjallisuussuosituksia aikuisille ja lapsille, jatkossa mahdollisesti myös musiikki- ja elokuvasuosituksia. VTT:n kehittämää oppivaa järjestelmää sovelletaan ensimmäistä kertaa kirjaston lainaustoiminnasta kertyvään datamassaan.

Testausvaiheessa suosituksia saavat Vantaan, Espoon ja Kauniaisten asiakkaat. Suosittelijaa testataan lokakuuhun asti tablettitietokoneella Pointin kirjastossa, jossa myös Vantaan kansainvälisen koulun oppilaat testaavat palvelua. Kokeilukauden jälkeen palvelu avataan verkossa. Kirjaston käyttäjien tiedot ja lainahistoria säilyvät salaisina.

Asiakkaan hyödyksi

Vantaan kirjasto haluaa Suosittelijan avulla parantaa asiakaspalvelua.

– Lukuharrastuksen ja lukutaidon tukeminen on kirjaston ydintehtäviä ja Vantaalla siihen etsitään aktiivisesti uusia keinoja. Sitä paitsi kirjaston käytöstä kertyvä data on arvokasta. Se on nyt valjastettu hyötykäyttöön, kertoo kirjastopalveluiden johtaja Mikko Vainio.

Kokeiluvaiheessa palvelusta hyötyvät erityisesti Pointin omatoimikirjastoa käyttävät asiakkaat. Myöhemmässä vaiheessa tutkitaan mahdollisuuksia palvelun laajentamiseen.

– Suosittelija on esimerkki VTT:n uudesta digitaalisesta palvelusta, jolle on runsaasti sovellusmahdollisuuksia. Isojen tietomassojen älykäs käsittely tarjoaa hyviä mahdollisuuksia rakentaa uutta liiketoimintaa esimerkiksi verkkokaupankäyntiin. Datamassan käsittelyyn perustuva palvelu oppii automaattisesti ilman, että palveluun on luotava aineiston metatietoihin perustuvia monimutkaisia analysointimenetelmiä, kertoo johtava tutkija Olli Nurmi VTT:stä.

Mitä suosittelija tekee?

Suosittelija vertaa kirjaston asiakasta muihin asiakkaisiin, ja omaan patentoituun algoritmiinsa perustuen suosittelee uutta, todennäköisesti kiinnostavaa luettavaa. Järjestelmä oppii käyttäjiensä toiminnasta ja parantaa siten tuloksiaan jatkuvasti. Se kertoo vinkkaamiensa teosten sisällöstä ja näyttää myös kansikuvan.

Suosittelijaa esitellään perjantaina 13.6. klo 10–16 Pointin kirjastossa (Hagelstamintie 1).

Kuva 1

Kuva 2

Kuvat: Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut

Video: Vantaan kirjasto- ja tietopalvelut https://www.youtube.com/watch?v=niUEym2xTLU