Sign In

VTT: 3D-tulostus mahdollistaa uudet innovaatiot elintarvikemarkkinoille

2.5.2016

Elintarvikkeiden 3D-tulostus

VTT yhdistää 3D-, elintarvike- ja materiaaliosaamistaan tulevaisuuden elintarvikkeiden kehittämiseksi. Tavoitteena on vastata kuluttajien kasvavaan kiinnostukseen terveellisiin välipaloihin. Pitkän tähtäimen visiona ovat esimerkiksi automaatit, joilla kuluttaja voi itse suunnitella ostamansa tuotteen.  

Kuluttajien toiveena ovat terveelliset, ravitsemuksellisesti tasapainoiset elintarvikkeet, joissa yhdistyvät muotoilu, mielihyvä ja jopa leikkisyys. Kuluttajat haluavat myös vaikuttaa ostamansa tuotteen suunnitteluun. 3D-teknologia tarjoaa mahdollisuuksia näiden toiveiden toteuttamiseen.

VTT käynnisti uudentyyppisten, 3D-tulostusteknologiaa hyödyntävien elintarvikkeiden valmistusmenetelmän kehittämisen. Ensimmäisissä kokeissa on valmistettu 3D-tulostamalla prototyyppejä tärkkelyksestä ja selluloosasta. Kehitystyössä hyödynnetään VTT:n biomateriaaliosaamista. Tutkijat työstävät parhaillaan muun muassa härkäpapu- ja kaurarikasteita sekä maitoproteiineja erilaisia tuoterakenteita varten.

"Teolliseen mittakaavaan pääseminen edellyttää vielä paljon työtä. Materiaalien lisäksi tarvitaan myös elintarviketeollisuudelle soveltuvien laitteiden kehitystyötä. Laitteita voidaan kehittää myös kotikäyttöön ja myyntiautomaatteihin", kertoo johtava tutkija Nesli Sözer VTT:ltä.

Moni nykypäivän markkinoilla menestyvä elintarvikeinnovaatio perustuu luovaan tapaan yhdistää erilaisia kuluttajat yllättäviä rakenteita: esimerkiksi rapeita, pehmeitä tai geelimäisiä kerroksia tai erityisen rapeita kuorrutteita. Kerros kerrokselta -valmistustapaan perustuva 3D-teknologia tarjoaa tähän uusia toteutusmahdollisuuksia.

Elintarvikkeiden 3D-tulostus on suuren mielenkiinnon kohde maailmalla. Se on uusi tekniikka, joka johtaa kehitystä kohti yksilöllisiä välipaloja ja muita tuotteita, joissa erilaiset rakenteet, kuviot, maut ja tuoksut yhdistyvät.

Uusi projekti kehittää 3D-tulostukseen soveltuvia seoksia
 
VTT ja Aalto-yliopisto käynnistävät Tekesin rahoittaman projektin, jonka tavoite on kehittää elintarvikkeiden monikerroksisia rakenteita taloudellisesti kannattavasti ja kestävästi. Tutkimuskumppaneiden erityinen tehtävä on kehittää elintarvikeingredienteistä seoksia, joilla on 3D-tulostukseen soveltuvat virtausominaisuudet.

Projektissa kehitetään globaalisti kilpailukykyistä teknologiaa kotimaisen elintarviketeollisuuden, laitevalmistajien, ohjelmisto- ja verkkopalvelujen toimittajien ja vähittäiskaupan hyödynnettäväksi.