Sign In

VTT avaa tulevaisuuden teknologioiden ja sovelluksien kehittämisympäristön Lempäälän Ideaparkissa

25.5.2010

Kuluttajat hyötyvät uudesta UBI-teknologiasta

VTT avaa kesäkuussa Lempäälän Ideaparkissa VTT Ihme -tilan, jossa se kehittää uusia elämyksellisiä vapaa-ajan palveluita yritysten ja kuluttajien kanssa. Tila on ennen kaikkea yhteissuunnittelutila uusille UBI-teknologiaan eli jokapaikan tietotekniikkaan perustuville palveluille.

VTT Ihme -tilassa keskitytään käyttöliittymäratkaisujen ja uudenlaisten palvelusisältöjen esittelyyn ja kehittämiseen. Se tarjoaa yrityksille ja kuluttajille mahdollisuuden osallistua palvelujen suunnitteluprosessiin. Tilassa kehitetään uusia käyttöliittymäratkaisuja, virtuaaliympäristöjä ja kokeillaan sisältöjen erilaisia virtualisointiratkaisuja. Tila antaa mahdollisuuden sovittaa virtuaalinen ja fyysinen tila yhteen niin, että se palvelee hyvin suunnittelijoita ja käyttäjiä.

Tila tarjoaa myös mahdollisuuden uusien teknologioiden ja palveluiden esittelyyn ja käyttöönottoon. Se on helposti siirrettävissä myös muihin ympäristöihin projektin aikana. 

61 neliön kokoisessa tilassa kävijä voi muun muassa pelata virtuaalisia pelejä tai kokea esteettisiä elämyksiä paineanturilattialla. Tilassa voi myös tutustua virtuaalisesti erilaisiin matkakohteisiin. Suunnitteilla on myös, että kävijät voivat kokea siellä yhden Shanghain maailmannäyttelyssä esillä olevista demonstraatioista. Suomen luontoa esittelevässä demonstraatiossa on hyödynnetty VTT:n kehittämää lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) tekniikkaa.

IHME-tila toimii Ideaparkissa IHME -tutkimusprojektin kehitystilana 15.8.2010 asti. Projektin tärkein tavoite on kehittää menetelmiä, joilla voidaan nopeasti testata ja esitellä UBI-ideoita sekä kehittää niitä edelleen.

IHME-projektissa ovat VTT:n lisäksi mukana Ideapark Koy, Luova Tampere, Aurinkomatkat, Neuroagent, Lempäälän kehitys, Nokia ja Tekes.

Mitä UBI-teknologia tarkoittaa?

Jokapaikan tietotekniikka eli UBI-teknologia (Ubiquitous Computing, Ambient Intelligence) toimii huomaamattomasti ympäristössään. Tietotekniikan, elektroniikan komponenttien, tietoverkkojen ja anturijärjestelmien avulla voidaan yhdistää esineitä, asioita ja ihmisiä, mikä antaa mahdollisuuden uusiin palvelumuotoihin ja liiketoimintaan.