Sign In

VTT etsii IMI PREDECT -hankkeessa uusia eturauhassyövän hoitoon liittyviä lääkekohteita

30.3.2011

Vuonna 2007 perustettu IMI (Innovative Medicines Initiative) on EU:n yhteishanke, joka pyrkii lääketutkimuksen pullonkauloja poistamalla vauhdittamaan sairauksien diagnostiikkaa ja entistä tehokkaampien lääkkeiden kehitystä. IMIn PREDECT-projektissa kehitetään uusia tutkimusmalleja rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpää varten. VTT koordinoi projektin työvaihetta 2, jossa keskitytään lääkekohteiden validointiin ja edistyksellisten eturauhassyövän soluviljelymallien rakentamiseen. Työ on jatkoa VTT:n pitkäaikaiselle panostukselle syöpätutkimukseen.

 

IMI on lääkealan tutkimuksen suurin julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuteen perustuva yhteishanke, jonka tavoite on nopeuttaa entistä tehokkaampien ja turvallisempien lääkkeiden kehittämistä. IMI on ainutlaatuinen eurooppalaisen lääketeollisuuden (EFPIA) ja Euroopan unionin välinen tutkimushanke.

PREDECT on yksi kahdeksasta toisen hakukierroksen jälkeen käynnistyneestä IMI projektista. PREDECT keskittyy uusien, edistyksellisten rinta-, eturauhas- ja keuhkosyöpää koskevien in vivo- ja in vitro -mallien kehittämiseen. Monitahoisten uuden sukupolven soluviljelymallien ja kokeellisten alustojen avulla pyritään ymmärtämään syöpäkasvaimien biologiaa entistä tarkemmin. Kehitettyjä mallijärjestelmiä voidaan hyödyntää lääkeaineiden vaikutuskohteiden tunnistamisessa ja niiden biologisten tehtävien selvittämisessä. Mallien avulla voidaan myös lisätä molekyylitason tietoa hoidon tehokkuuteen vaikuttavista tekijöistä ja kasvaimien uusiutumisesta sekä kehittää uusia hoitostrategioita. Hankkeen odotetaan tuovan paremman ennusteen lääkkeiden tehokkuudesta ja vauhdittavan osaltaan uusien lääkeaineiden kehitystä.

Erikoistutkija Matthias Nees VTT:ltä koordinoi työvaihe 2:a, jossa keskitytään lääkekohteiden tutkimukseen ja paranneltujen solumallien kehittämiseen eturauhassyövän hoidossa. Työ on jatkoa VTT:n pitkäaikaiselle syöpätutkimukselle.

PREDECT-projektissa on mukana yhdeksän akateemista yhteistyökumppania, kolme pk-yritystä ja seitsemän EU:n lääkealan yhtiötä. Maaliskuussa 2011 käynnistynyt hanke kestää viisi vuotta, ja sen kokonaiskustannukset ovat 17,7 miljoonaa euroa.

Hankkeen yhteistyökumppanit: AstraZeneca AB, Ruotsi; Bayer Schering Pharma AG, Saksa; Boehringer Ingelheim International GmbH, Saksa; F. Hoffmann-La Roche AG, Sveitsi; Institut de Recherche Servier, Ranska; Orion Pharma, Suomi; Sigma-Tau S.p.A., Italia; Biomedicum Genomics Ltd, Suomi; Oncotest GmbH, Saksa; IBET Institute of Experimental Biology and Technology, Portugali.

Akateemiset yhteistyökumppanit: VTT, Suomi; Catholic University Foundation, Alankomaat; Erasmus University Medical Centre, Alankomaat; Institute of Cancer Research, Iso-Britannia; Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne, Sveitsi; Robert Bosch Society for Medical Research mbH, Saksa; Helsingin yliopisto, Suomi; University of Tartu, Viro; Weizmann Institute of Science, Israel.

 

Ota yhteyttä