Sign In

VTT GrowthLab: Jokainen askel kohti turvallisuutta on myös mahdollisuus

13.2.2019

Maailma on turvallisempi kuin koskaan, vaikka digitalisaatioon liittyvään keskusteluun liittyy paljon epävarmuutta ja uhkakuviakin. Kokonaisturvallisuus ja sen varmistaminen olivat teemoina VTT:n GrowthLab-tilaisuudessa 4.2. Tämänkertainen teema kokosi Korjaamolle Helsinkiin lähes 100 asiantuntijaa yrityksistä, ministeriöistä, järjestöistä ja muista organisaatioista.

- VTT on ollut tunnettu 77 vuotta teknologiasta ja tutkimuksesta. Haluamme, että meidät tunnetaan myös talona, joka tuottaa ratkaisuja maailman isoihin haasteisiin. Valitsimme viisi maailman ja Suomen kannalta merkittävää haastetta ja haastoimme tutkijat muuttamaan ne mahdollisuuksiksi. GrowhtLabissa keskustelemme, miten asiat saadaan yhdessä eteenpäin kokonaisturvallisuuden edistämiseksi, sanoi VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara avauspuheenvuorossaan.

- Elämme turvallisemmassa maailmassa kuin koskaan, mutta samalla käymme läpi suurinta muutosta. Tehtävämme on pitää maailma yhtä turvallisena ja jopa aiempaa turvallisempana ja mietittävä, mitä se merkitsee bisneksen kannalta, totesi VTT:n tutkimusjohtaja Mikko Merimaa.

F-Securen Mikko Hyppönen puhui kyberuhasta: - Onneksi synnyimme juuri tähän aikakauteen: Olemme saaneet nähdä useita teknologisia uudistuksia, meille on annettu muun muassa avoin ja vapaa verkko, mutta millaisen verkon jätämme jälkipolville? Fakta on, että netti toi meille hyvää ja pahaa. Yritykset, jotka tarjoavat parempia, yksityisempiä palveluja tulevat pärjäämään.

Suomi on Hyppösen mukaan riippumaton, korruptoimaton maa, joten sieltä on hyvä tehdä turvateknologiaa: - Täällä toimii merkittäviä globaaleja toimijoita. Uusia yrityksiä syntyy kaiken aikaa ja niistä monesta syntyy globaaleja menestystarinoita.

Hyppönen puhui muun muassa valtiollisista hyökkäyksistä, kybersodasta. Hänen neuvonsa hyökkäyksiltä suojautumiseksi on tuntea ensin oman järjestelmän normitilanne. Sen jälkeen seurannalla voidaan havaita hyökkäyksen aiheuttama poikkeama.

VTT:n Kimmo Halunen ehdotti kyberturvallisuudelle rokotusohjelmaa ja antoi muutaman käytännön neuvon: - Hoida perusasiat kuntoon päivittäisessä tekemisessä: käytä hyviä salasanoja, tee päivitykset, arvioi riskit ja tarkista säännöllisesti järjestelmien kyberturvallisuustilanne. Varaudu yllätyksiin ja vältä turhaa riskikäyttäytymistä esimerkiksi miettimällä, oletko kyberhyökkäyksen kohde.

VTT:n Heli Helaakoski puhui autonomisen maailman turvallisuudesta ja aloitti muistuttamalla, miten Gatwick hiljattain suljettiin 36 tunniksi lennokkien takia. Autonomisuus on Helaakosken mukaan jo joka paikassa.
– Autonomisessa maailmassa päätösvalta siirtyy meiltä koneilla ja on mietittävä, kuinka paljon sitä haluamme siirtää. Usein koneella tehty on paremmin tehty. On myös mietittävä, millä tasolla annamme päätösvaltaa koneelle, muistutti Helaakoski.

Rolls-Royce Marinen Oskar Levander toi tapahtumaan näkymän autonomisen meriliikenteen kehitykseen. Meriliikenteessä on käynnissä suuri murros digitalisaation takia ja se tuo mukanaan autonomisen liikennöinnin lisäksi myös muun muassa liiketoimintamallien uudistuksen.

Lopuksi Anna-Mari Heikkilä VTT:ltä johti Elämä ilman vesihuoltoa –paneelikeskustelua, johon osallistuivat Riina Liikanen Vesilaitosyhdistyksestä ja Vesa Valtonen Turvallisuuskomiteasta. Valtosen mukaan vesihuolto on kansallisella tasolla Suomessa hyvällä tasolla, mutta teknologiakehitys haastaa koko ajan. Liikasen mukaan vesihuoltopalvelu toimii hyvin, mutta uhkiakin on ja siksi järjestelmät pyritään varmistamaan mahdollisimman hyvin. Vesihuolto on aina riippuvainen kyseisen alueen vesivaroista, ja varajärjestelmiä on kehitettävä, muistutti Liikanen.

VTT:n Martti-robottiauto oli mukana GrowthLab-tapahtumassa Korjaamolla.

Tapahtumassa esiteltiin seuraavat VTT-demot:

  • SCotTi -älysopimuslippu: Lippujen tallentaminen älysopimuksiin mahdollistaa turvallisen kaupankäynnin, lisätietoja Anni Karinsalo, anni.karinsalo@vtt.fi
  • ARPIN-PIN-tunnistautuminen lisätyn todellisuuden avulla: PIN-tunnistautuminen lisätyn todellisuuden, visuaalisen kryptografian ja puheentunnistuksen avulla, lisätietoja Outi-Marja Latvala, outi-marja.latvala@vtt.fi
  • Kyberhyökkääjän maalitaulu: OSINT-työkalut mahdollistavat kyberhyökkääjälle helpon tavan tunnistaa organisaation helpot hyökkäyskohteet, lisätietoja: Sami Noponen, sami.noponen@vtt.fi
  • CRISMA/VTT House - Talojen kylmenemismalli ja -simulointi talvisen sähkökatkon aikana: SmartAlarm: Tulvasimulointeja urbaanissa ympäristössä, lisätietoja: Kalevi Piira, kalevi.piira@vtt.fi
  • Robottiauto Martti: Esimerkkejä robottiauton tarvitsemista havainnointikyvyistä, lisätietoja Pertti Peussa, pertti.peussa@vtt.fi
  • ROBORDER - Drone control with mixed reality: Lisätty todellisuus drone-parvien ohjauksessa ja havainnoinnissa, lisätietoja: Hannu Karvonen, hannu.karvonen@vtt.fi
Ota yhteyttä