Sign In

VTT ja GE HealthCare ryhtyvät kehittämään uusia keinoja Alzheimerin taudin ennakoimiseen

26.6.2012

VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tutkijat ovat hiljattain tunnistaneet kehosta merkkiaineen eli biomarkkerin, joka ennustaa Alzheimerin taudin puhkeamista parhaimmillaan jopa vuosia ennen kuin sairaus puhkeaa. Biomarkkerin tunnistaminen on herättänyt myös kansainvälisen suuryrityksen GE HealthCaren kiinnostuksen, joka on juuri solminut VTT:n kanssa tutkimusyhteistyösopimuksen aiheen tiimoilta.

Alzheimerin tauti on yleisimpiä dementiaa aiheuttavia sairauksia ja potilaiden lukumäärä lasketaan miljoonissa maailmanlaajuisesti. Lisäksi taudin ennustetaan lisääntyvän länsimaissa räjähdysmäisesti väestön ikääntymisen vuoksi.

Alzheimerin tauti on tärkeää tunnistaa varhain jo taudin ennakkovaiheessa, sillä varhainen tunnistaminen helpottaa uusien lääkkeiden tehon arviointia. Lisäksi taudin kulkua muuntavat hoidot ovat todennäköisesti tehokkaampia, kun ne aloitetaan taudin varhaisessa vaiheessa.

Lisäksi biomarkkerit valottavat taudin syntyä ja kulkua molekyylitasolla ja voivat näin tarjota uusia johtolankoja täysin uusien lääkehoitojen kehittämiseen.

GE HealthCare on vuodesta 2010 asti työskennellyt lääkeyhtiö Janssen Pharmaceutican kanssa ”Biosignatures Initiatives”-hankkeessa, joka tähtää Alzheimerin tautia ennustavien biomarkkerien tunnistamiseen, joiden avulla taudille alttiit henkilöt voitaisiin tunnistaa mahdollisimman ajoissa. Juuri tähän hankkeeseen GE HealthCare haluaa soveltaa VTT:n ja Itä-Suomen yliopiston tunnistamaa biomarkkeria sekä hyödyntää VTT:n osaamista muiden vastaavien uusien biomarkkerien tunnistamiseen tutkimushenkilöistä.

”Olemme innoissamme yhteistyöstä GE HealthCaren kanssa, sillä näin meillä on mahdollisuus saattaa perustutkimuksesta syntyneitä tutkimustuloksia kliiniseksi testiksi, joka auttaa sekä lääkäriä että potilasta. Hanke osoittaa konkreettisesti, miten kehittämämme metabolomiikan ja systeemibiologian tutkimusmenetelmät voivat edesauttaa terveydenhuoltoa ja yhteiskuntaa, ” toteaa VTT:n tutkimusprofessori Matej Orešič.

Kansainvälinen suuryritys GE Healthcare tarjoaa lääketieteellisiä teknologioita ja palveluja. Lisätietoja: www.gehealthcare.com

VTT on kansainvälisesti verkottunut, moniteknologinen tutkimuskeskus, joka tuottaa asiakkailleen korkeatasoisia teknologisia ratkaisuja ja innovaatiopalveluja. VTT lisää asiakkaidensa kansainvälistä kilpailukykyä ja edistää näin yhteiskunnan kestävää kehitystä, työllisyyttä ja hyvinvointia. VTT:llä työskentelee 3100 eri alojen asiantuntijaa. VTT:n liikevaihto on 290 M€. VTT:n päätoimipisteet ovat Espoossa, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä.

 

Ota yhteyttä