Sign In

VTT ja Lumichip Oy sijoittavat LightTherm-yhtiöön

3.1.2013

 

Led-lamppujen valmistukseen kaivataan entistä yksinkertaisempia ja kustannustehokkaampia menetelmiä. VTT Ventures Oy ja Lumichip Oy ovat sijoittaneet suomalaiseen LightTherm-yhtiöön, joka on VTT:n uusi spin-off-yritys. Sen hyödyntämät materiaalit ja lämmönhallintaratkaisut parantavat ledien valotehoa ja mahdollistavat entistä pienempien ja kevyempien lamppujen valmistamisen.

Led-lamppujen markkinoiden arvo on maailmanlaajuisesti noin 13 miljardia euroa. Vuonna 2013 led-lamppuja valmistetaan yli miljardi kappaletta. Led-teknologian käyttöön liittyy kuitenkin haasteita, koska pieniltä valaisimilta vaaditaan suurta valotehoa. Led-puolijohdekomponenttien suurin ongelma on kuumeneminen led-lamppurakenteissa, jonka vuoksi lampun suurin valoteho jää saavuttamatta ja ledin käyttöikä lyhenee.

LightTherm Oy:n ratkaisut parantavat led-lamppujen ja valaisimien lämpöominaisuuksia ja alentavat led-puolijohteiden lämpötiloja. Entistä tehokkaampi lämmönhallinta parantaa lampun valontuottoa ja pidentää ledien käyttöikää. Edullisempien materiaalien ja suoraviivaisemman valmistusprosessin ansiosta saavutetaan huomattavia kustannussäästöjä.

LightThermiin ovat sijoittaneet Lumichip Oy sekä VTT:n tytäryhtiö VTT Ventures Oy, joka tarjoaa kansainvälisesti lupaaville yrityksille alkupääomaa sekä tukea liiketoiminnan suunnitteluun. LightThermin ratkaisut pohjautuvat monivuotiseen kehitystyöhön ja testaukseen yhdessä VTT:n kanssa.

”Uskomme, että yhteistyömme teollisen kumppanin, Lumichip Oy:n kanssa mahdollistaa tämän innovatiivisen ja erittäin lupaavan teknologian nopean ja tehokkaan kaupallistumisen”, VTT Ventures Oy:n toimitusjohtaja Antti Sinisalo sanoo.

Lumichip Oy:n toimitusjohtaja Juha Rantalan mukaan teknologian korkea lämmönhallintatehokkuus parantaa esimerkiksi led-lamppujen valotehoa huomattavasti muihin markkinoilla oleviin tuotteisiin verrattuna.

”LightThermin materiaalit, rakenteet ja valmistusprosessit lisäävät suunnittelun joustavuutta ja mahdollistavat uudenlaiset valaistusratkaisut kotitalouksien ja teollisuuden käyttöön. Uskomme, että teknologia mullistaa LED-tuotteiden koko valmistusprosessin”, hän lisää.

LightThermin ovat perustaneet toimitusjohtaja Petri Nyman sekä VTT:n tutkijat Ville Moilanen ja Kimmo Jokelainen. Nymanilla on pitkä kokemus start-up- ja kasvuyrityksistä. Moilanen ja Jokelainen vastaavat tärkeimmistä uuteen led-teknologiaan liittyvistä innovaatioista.

VTT Ventures

VTT Ventures Oy tukee VTT:n teknologiaa hyödyntäviä spin-off-yrityksiä, joilla on kansainvälistä kasvupotentiaalia. VTT Ventures tarjoaa yksityisten ja julkisten kumppaneiden kanssa yrityksille tukea liiketoimintasuunnittelusta rahoitukseen sekä investoi VTT:n spin-off-yrityksiin yhdessä yksityisten sijoittajien kanssa. VTT Venturesin tavoite on edistää suomalaista innovaatiotoimintaa ja saada tuottoa varhaisen vaiheen pääomasijoituksille. Lisätietoja: www.ventures.fi

Lumichip

Lumichip Oy on johtava räätälöityjen led-valaisinkomponenttien valmistaja. Lumichip suunnittelee, valmistaa ja markkinoi led-komponentteja sekä COB-led-lähteitä. Yritys tarjoaa suunnittelu- ja valmistuspalveluja tehokkaiden led-valonlähteiden ja erityisvalaisinten räätälöintiin erilaisiin valaistussovelluksiin ja teollisuuden tarpeisiin. Euroopan ja Aasian tuotekehitys- ja valmistustoiminnot toimittavat palveluja yhtiön kansainväliselle asiakaskunnalle. Lisätietoja: www.lumichip.com

LightTherm

LightTherm Oy suunnittelee ja valmistaa lämpötehokkaita led-rakenteita ja -komponentteja valaisinvalmistajien käyttöön. LightThermin teknologiat mahdollistavat uudenlaisten materiaalien käytön led-valaisimissa, mikä optimoi niiden valonlaadun ja valotehon. LightTherm tekee yhteistyötä kansainvälisen asiakaskunnan ja kumppaniverkoston kanssa.

Mediamateriaali:

Kuva
Kuva: LightTherm Ltd

Ota yhteyttä