Sign In

Maailman ensimmäinen teollisen internetin ja 5G-ratkaisujen kehitysympäristö Ouluun

13.4.2016

VTT ja Oulun yliopisto rakentavat pilotointiympäristön vauhdittamaan tietoturvallisia teollisen internetin ratkaisuja


 

VTT ja Oulun yliopisto rakentavat kansainvälisesti ainutlaatuista teknologia- ja pilotointiympäristöä, jossa yritykset ja tutkimusosapuolet voivat yhdessä kehittää uusia teollisen internetin ratkaisuja. Tavoitteena on edistää erityisesti Pohjois-Pohjanmaan alueen yritysten liiketoimintaa ja kansainvälistä kilpailukykyä.

Kehitteillä oleva teknologia-alusta yhdistää ensimmäisenä maailmassa teollisen internetin ydinteknologiat ja 5G-tietoliikenneratkaisut yhteentoimivaksi ympäristöksi. Se toimii palvelu- ja tuotekehitysalustana sekä olemassa oleville että uusille yrityksille, jotta nämä voivat parantaa kilpailukykyään ja tehokkuuttaan uusilla, teollisen internetin mahdollistamilla innovatiivisilla palveluilla ja tuotteilla.

Kehittämistoimet kohdistuvat neljään kokonaisuuteen. VTT:n vastuulla ovat kiinteistöjen teollisen internetin ja elektroniikkapilottituotannon äly-ympäristöt sekä teollisen internetin tietoliikenteeseen tarvittavat 5G-ratkaisut. Oulun yliopiston osuudessa Fab Lab -tilojen 3D-tulostusprosesseja kehitetään eteenpäin teollisuusrobotiikan ja anturoinnin avulla.

"Investoinnin avulla pystymme luomaan uusia, joustavia ja hajautettuja teollisen internetin tuotantoratkaisuja ja digitaalisia palveluja dynaamisesti verkotetussa ympäristössä. Ympäristön käyttäjäkunta muodostuu laite- ja järjestelmävalmistajista, palveluntarjoajista ja -tuottajista sekä loppukäyttäjistä", sanoo projektipäällikkö Marjaana Komi VTT:ltä.


Teknologia- ja pilotointiympäristö teollisen internetin palvelualustana -ympäristö on osa Hilla-hankekokonaisuutta. Päärahoittajana toimii Pohjois-Pohjanmaan liitto Euroopan aluekehitysrahaston kautta. Muita rahoittajia ovat Bittium, Exfo, Iilaakso, Inspector Sec, Oulun Energia, Oulun Moniasunnot, Pehutec, Suomen yliopistokiinteistöt, Valopaa ja YLE.

Hanke tukee hallituksen Esineiden internet -ohjelmaa, ja sillä on lisäksi liityntäpinta Massadata-analyysi- ja 5G-integraatiohankkeeseen.