Sign In

VTT ja THL: Askel kohti skitsofrenian diagnostista testiä

31.3.2011

VTT:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkijat ovat onnistuneet paljastamaan skitsofreniaan liittyviä metabolisia häiriöitä. Kyseessä saattaa olla merkittävä askel kohti kliinisen testin kehittämistä taudin määritykseen.

Skitsofrenia on krooninen ja vakava psykoottinen häiriö, jota ilmenee noin yhdellä prosentilla väestöstä. Tällä hetkellä skitsofrenian diagnosointiin ei ole olemassa kliinistä testiä, minkä vuoksi häiriön tunnistaminen tehdään potilaan oireiden perusteella.

Matej Orešič ja hänen kollegansa VTT:ltä sekä Jaana Suvisaari THL:stä ovat löytäneet skitsofreniaan liittyviä aineenvaihdunnan häiriöitä, jotka eroavat muihin psyykkisiin häiriöihin liittyvistä mahdollisista muutoksista. Maaliskuussa 2011 Genome Medicine -lehdessä julkistetut löydökset saattavat olla tärkeä askel kohti skitsofrenian diagnostisen testin kehittämistä.

Tutkimusryhmä käytti aineenvaihduntatuotteiden analysoinnissa tehokkaita metabolomiikkamenetelmiä, joiden tuloksena tutkimuksessa saatiin määritettyä seerumin aineenvaihduntatuotteiden profiili potilaille, joilla oli diagnosoitu skitsofrenia, jokin muu ei-affektiivinen psykoosi (ONAP) tai affektiivinen psykoosi. Tutkimus osoitti, että tiettyjen triglyseridien kohonneet pitoisuudet seerumissa, hyperinsulinemian oireet ja seerumin kohonnut proliiniaminohappopitoisuus liittyvät nimenomaan skitsofreniaan. Tutkijat yhdistivät nämä metaboliset profiilit luodakseen diagnostisen mallin, jolla skitsofrenia voidaan erottaa muista psykooseista.

Tutkimus osoittaa, että metabolomiikalla voidaan tehokkaasti erottaa sairauksiin liittyviä metaboliareittejä ja tunnistaa diagnostisia tekijöitä ja prognostisia merkkiaineita, joita voidaan hyödyntää psykiatrisessa tutkimuksessa.

Metabolomiikka
Tutkimuksessa on hyödynnetty metabolomiikkaa, joka perustuu elimistön solujen, kudosten ja nesteiden kemiallisten aineenvaihduntatuotteiden toiminnan ja vaikutusten tuntemiseen. Ihmisen ikä, elämäntavat, ravitsemustottumukset ja suoliston mikrobisto vaikuttavat aineenvaihduntatuotteiden ilmentymiseen. Muutokset aineenvaihduntatuotteiden pitoisuuksissa voivat olla geneettisiä tai ympäristöstä aiheutuvia, ja ne voivat myöhemmin vaikuttaa alttiuteen sairastua kroonisiin tauteihin.

Lähteet
M. Orešič, J. Tang, T. Seppänen-Laakso, I. Mattila, S. E. Saarni, S. I. Saarni, J. Lönnqvist, M. Sysi-Aho, T. Hyötyläinen, J. Perälä, J. Suvisaari, Metabolome in schizophrenia and other psychotic disorders: a general population-based study, Genome Medicine (2011). doi: 10.1186/gm233

http://sysbio.vtt.fi/

 

 

Ota yhteyttä