Sign In

VTT kattoi pöydän elintarviketeollisuudelle: Nutritech-seminaari 7.10.

27.10.2015

Katsaus NUTRITECH-seminaariin

Tämänsyksyisen Nutritech-seminaarin teemana oli: Mitä huomenna syödään – mistä ja miten uusia ingredienttejä? Seminaarin keskustelunaiheita olivat muun muassa: Mistä saamme uusia ainesosia elintarvikeratkaisuihin? Löytyykö ratkaisuja puusta, hyönteisistä tai uusista kasvilajeista? Miten vastataan kuluttajien tarpeisiin ottamalla maapallon kantokyvyn asettamat rajat huomioon?

VTT:n tutkimuspäällikkö Kaisa Poutanen painotti avauspuheenvuorossaan edessä olevia muutoksia: ruuan riittävyyttä ja kestävän kehityksen vaatimuksia. "On eletty tuhlaillen ja nyt tarvitaan tehokkaammin resursseja hyödyntäviä prosesseja", sanoi Poutanen.

"Elintarviketeollisuuden arvoketjut ja prosessit on mietittävä uudella tavalla. Muutokset voivat olla kotimaiselle teollisuudelle mahdollisuus", totesi Emilia Nordlund VTT:ltä.  Prosumerismi, joka tarkoittaa kuluttajien osallistumista tuotannon suunnitteluun ja tuotantoon, on yksi aikamme ilmiöitä ja tarjoaa uusia kulmia myös elintarvikekenttään. "Miten elintarviketeollisuus pystyy osallistamaan kuluttajan tuotantoonsa?", kysyy Nordlund.

Mikä on tulevaisuudessa syötävää ruokaa?

"Ihmiset eivät syö kaikkea, mitä ravitsemuksellisuuden näkökulmasta voisivat syödä: he tekevät valintoja. Kulttuuri määrittää, mikä on syötävää ja mikä on hyväksyttyä", kertoi Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

Suomessakin on siirrytty pohtimaan mahdollisuutta syödä hyönteisperäistä proteiinia. Mäkelä pitää todennäköisenä, että tämä tulee myös toteutumaan. Liiketoimintaa on jo Suomessa. "Mutta millaisen roolin Suomen elintarviketeollisuus ottaa?", kysyi Mäkelä.

Jaakko Korpela Turun yliopistosta kertoi lisää hyönteisistä. "Hyönteisiä nauttii arviolta 2 miljardia ihmistä ruokavaliossaan. Hyönteisten potentiaali piilee niiden tehokkuudessa ja biodiversiteetissä, josta vain hyvin pieni osa hyödynnetään ruokana. Tyypillisesti ravintoarvot ovat lihaan verrattavissa ja raaka-aineena ne ovat monikäyttöisiä. Olemme kuitenkin vasta liipaisseet pintaa, kun on mietitty hyönteisten mahdollisuuksia elintarvikkeiden raaka-aineena. Suomessa alkaa olla jo yrityksiä, jotka tekevät hyönteistaloudesta bisnestä. Emme ole siis jälkijunassa." kertoi Korpela.

Puusta pöytään

VTT tutkii puupohjaisten raaka-aineiden hyödyntämistä elintarvikkeista. Tutkimuksesta kertoi Terhi Hakala.

"Puupohjaisilla elintarvikeingredienteillä voidaan parantaa tuotteen rakennetta. Ne voivat lisätä makua, kuten ksylitoli, vanilliini ja kaneli. Lisäksi niillä voidaan aikaansaada terveysvaikutteisia ominaisuuksia", kertoi Hakala.

VTT on selvittänyt, miten koivusta eristetty ksylaani soveltuu ravintokuiduksi elintarvikkeisiin. Jogurttikoe osoitti vettä hyvin sitovan ksylaanin parantavan tuotteen rakennetta. In vitro -testi viittasi siihen, että ksylaani toimisi ravintokuituna aiheuttamatta suolistossa ikävää kaasunmuodostusta.

Uudet kasvilajit

Marjo Keskitalo LUKEsta kertoi, millaisia uusia kasvilajeja on mahdollista viljellä Suomessa. "Vaihtoehtoja on hyvin paljon. Viljan tavoin käytettäviä kiinnostavia erikoisuuksia Suomessa ovat speltti, kvinoa, tattari, ruisvehnä ja kevätruis. Öljyä tuottavia vaihtoehtoja ovat öljypellava, öljyhamppu, kevätrypsi, kitupellava ja palkokasveista härkäpapu ja valkolupiini. Näitä kasveja viljellään jo pienillä viljelyaloilla Suomessa", kertoi Keskitalo.

Ratkaisu yksisoluproteiineista?

"Tulevaisuudessa tarvitaan vaihtoehtoisia proteiininlähteitä korvaamaan liha, soijatuotteet, munanvalkuainen ja kalarehu. Ratkaisuja voi löytyä yksisoluproteiineista, joita voidaan tuottaa levillä, sienillä ja bakteereilla tehokkaasti vuodenaikojen vaihtelusta riippumatta hyödyntäen teollisuuden ja maatalouden sivuvirtoja raaka-aineena. Bakteereilla päästään korkeimpiin proteiinin tuottomääriin", kertoi Anneli Ritala VTT:ltä.

Suuri osa tutkimuksesta tehdään Intiassa ja Kiinassa. VTT:llä on osaamista, kokemusta ja laitteistot yksisoluproteiinien tuottoon soveltuvien mikro-organismien kasvattamiseen ja tutkimiseen.

Mikä on Nutritech?

Nutritech on VTT:n uusia elintarvike- ja ravitsemusratkaisuja kehittävä ja elintarviketeollisuutta verkottava platform. Lisätietoja: www.nutritech.fi ja Saara Pentikäinen (saara.pentikainen@vtt.fi).

 

KUVA:
Seminaari päättyi Matias Nyholmin johtamaan paneelikeskusteluun, jossa pohdittiin mm., miltä ruokavaliomme näyttää 10 vuoden päästä. Keskusteluun osallistuivat Johanna Mäkelä (HY), Marjo Keskitalo (LUKE), Jaakko Korpela (TU), Minna Huttunen (MMM) ja Kaisa Poutanen (VTT).

Ota yhteyttä