Sign In

VTT: Kosketusteknologia tuo uuden ulottuvuuden sosiaaliseen mediaan

13.1.2009

 
Yritysten on aika tarkastella NFC:n luomia liiketoimintamahdollisuuksia

VTT on kehittänyt uuden tavan luoda sosiaalisia verkostoja lähitunnistukseen perustuvalla NFC-teknologialla (Near Field Communication). Hot in the City -ratkaisussa kaveriverkostoja luodaan NFC-puhelinten kosketuksella. VTT uskoo, että kyseessä on merkittävä sovellusalue, joka luo uuden ulottuvuuden sosiaaliseen mediaan. Yritysten olisi nyt hyvä aika tarkastella, mitä kaikkea NFC-teknologia mahdollistaa liiketoiminnassa.

Hot in the City on maailman ensimmäinen NFC-puhelimella käytettävä sosiaalisen median palvelu. Sovellus voitti äskettäin kansainvälisen NFC Forum Global Competition -kilpailun. Tuomariston mielestä sovellus on innovatiivinen, ja sillä on vahvaa liiketoimintapotentiaalia. NFC Forum on kansainvälinen NFC-teknologian kehittämiseen ja standardointiin tähtäävä organisaatio, johon kuuluu yli 150 jäsenyritystä mukaan lukien VTT, Nokia ja TeliaSonera.

VTT uskoo, että kyseessä on merkittävä sovellusalue, joka luo uuden ulottuvuuden sosiaaliseen mediaan. Se poikkeaa aiemmista sosiaalisen median sovelluksista, koska verkostoituminen tapahtuu ihmisten tavatessa toisensa. Puhelinten välityksellä voidaan vaihtaa mitä tahansa tietoa, ja tietoa voidaan luokitella esimerkiksi tapahtumapaikan ja -ajan mukaan. Palvelun soveltaminen voi johtaa ratkaisuihin, jotka muuttavat palvelun tuottamiseen liittyviä työprosesseja. VTT:n erikoistutkija Tuomo Tuikka vertaa sovelluksen merkittävyyttä esimerkiksi Facebookiin.

”Monet yritykset näkevät Hot in the Cityn kaltaisessa sovelluksessa mahdollisuuksia asiakkaiden sitouttamiseen sekä palvelun ja tuotteiden markkinointiin”, Tuikka sanoo.

VTT on hakenut useaa patenttia Hot in the City -sovelluksen osaamiselle, ja sovellus on saatavilla muun muassa Facebookissa. VTT tutkii myös, mihin kaikkeen sovellusta voidaan hyödyntää sekä miten ihmiset toimivat ja käyttäytyvät palvelun suhteen.

”Myös yritysten olisi nyt hyvä aika tarkastella NFC:n luomia liiketoimintamahdollisuuksia sekä miten teknologia muuttaa palveluihin liittyviä toimintamalleja ja työprosesseja”, Tuikka kannustaa

Maksaminen ja lippujen ostaminen ensimmäisiä laajoja NFC-sovelluksia

VTT on pilotoinut laajasti eri NFC-teknologiaan perustuvia ratkaisuja. NFC on RFID:hen pohjautuva teknologia, jonka avulla voidaan siirtää tietoa päätelaitteesta toiseen lyhyillä etäisyyksillä. Teknologian etu on sen helppous, turvallisuus ja edullisuus: esimerkiksi palvelut avautuvat ja maksut hoituvat yhdellä kosketuksella, mikä nopeuttaa työprosesseja. Henkilön tarvitsee vain koskettaa esimerkiksi NFC-ominaisuudella varustetulla puhelimella toista NFC-laitetta.

NFC-sovelluksista ovat saaneet pilottihankkeissa hyötyä niin vanhukset, näkövammaiset, koululaisten vanhemmat kuin teatterikävijät ja julkisen liikenteen käyttäjät. Sovelluskohteita on rajaton määrä. Vaikka Suomessa pilotit ovat liittyneet matkapuhelimiin, teknologian voi yhdistää lähes mihin tahansa laitteeseen kuten pesukoneeseen, televisioon tai jääkaappiin.

NFC:tä on sovellettu ensimmäisenä maksamiseen ja lipun hankkimiseen. Esimerkiksi teatterissa henkilö voi infotaulua koskettamalla maksaa lipun, tilata väliajan tarjoilun ja saada lisää tietoa esityksestä. Terveydenhuollossa potilas voi lähettää vaikkapa veriarvot kodista suoraan terveystietojärjestelmään. Teknologian hyödyntämistä turvallisuuteen tutkitaan myös.

”NFC:n hyödyntäminen mobiiliin sosiaaliseen mediaan kiinnostaa meitä kovasti. Arvioimme teknologian näkyvän arjessa Euroopassa ensimmäisenä kuitenkin matkapuhelimella maksamisessa ja lippujen hankkimisessa. Japanissa NFC:tä vastaavaa teknologiaa hyödynnetään jo laajasti kännykkämaksamisessa”, Tuikka kommentoi.

NFC-teknologiaan liittyvät sovellukset ovat laajasti käytössä asiantuntijoiden arvioiden mukaan noin kahden - kolmen vuoden päästä. Tämä edellyttää, että teknologiaan liittyvät määritykset saadaan viimeistelyä ja laitevalmistajat saavat NFC-ominaisuuksilla varustetut laitteet markkinoille.

VTT on kansainvälisissä hankkeissa mukana kehittämässä teknologiaa, jonka määritykset ovat nyt loppusuoralla. Teknologian hyödyntämisestä on kiinnostunut joukko erilaisia toimijoita: niin pienet ja suuret komponentti- ja päätelaitevalmistajat, operaattorit, ohjelmistoyritykset kuin palveluntarjoajat sekä yksityisellä että julkisella sektorilla ja kulttuurin parissa.

”Kiinnostus ja uteliaisuus NFC-teknologian luomia liiketoimintamahdollisuuksia kohtaan on suurta”, Tuikka toteaa.

Lehdistötilaisuuden esitys: Tuomo Tuikka

Video haastattelusta:

Tuomo Tuikan haastattelu

Videot YouTubessa:

SeeingEyePhone
http://www.youtube.com/watch?v=ZBTJPd2iKhM

hot in the city:
http://www.youtube.com/watch?v=WdnEVzmr_WE

Meal Service
http://www.youtube.com/watch?v=4_xYMWqbGLM