Sign In

VTT kutsuu kuluttajat vaikuttamaan tulevaisuuden teknologiaan Lempäälän Ideaparkkiin

21.6.2010

Ihme-tila avataan yleisölle Lempäälän Ideaparkissa 21.6.2010 klo 14.30

VTT avaa 21.6.2010 Lempäälän Ideaparkissa VTT Ihme -tilan, jossa se kehittää uusia elämyksellisiä vapaa-ajan palveluita yritysten ja kuluttajien kanssa. Tila on ennen kaikkea yhteissuunnittelutila uusille UBI-teknologiaan eli jokapaikan tietotekniikkaan perustuville palveluille. Tila toimii Ideaparkissa IHME-tutkimusprojektin kehitystilana 15.8. asti.

VTT:n Ihme-tila on uusimpien UBI-teknologiaan eli jokapaikan tietotekniikkaan perustuvien vapaa-ajan kuluttajapalvelujen kehittämisympäristö. Kauppakeskuksen asiakkaat voivat tutustua tilassa teknologioiden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja antaa niistä palautetta suunnittelijoille.

Tilassa kehitetään uusia käyttöliittymäratkaisuja, virtuaaliympäristöjä ja kokeillaan sisältöjen erilaisia virtualisointiratkaisuja. Se antaa mahdollisuuden sovittaa virtuaalinen ja fyysinen tila yhteen niin, että se palvelee hyvin suunnittelijoita ja käyttäjiä. Tila tarjoaa myös mahdollisuuden uusien teknologioiden ja palveluiden esittelyyn ja käyttöönottoon.

61 neliön kokoisessa Ihme-tilassa kauppakeskuksen asiakas voi:

- pelata virtuaalipelejä paineanturilattialla
- tutustua virtuaalisesti erilaisiin matkakohteisiin ja ympäristöihin
- herättää Dibitassu-hahmot henkiin lisätyn todellisuuden avulla
- kommentoida, taiteilla ja suunnitella älytaululla uusia tuotteita ja palveluja

Ihme-tila toimii Ideaparkissa IHME-tutkimusprojektin (2009 - 2010) kehitystilana 15.8.2010 asti. Julkisten, elämyksellisten tilojen rakentaminen on edelleen hyvin laitekeskeistä ja suosii vähäiseen vuorovaikutukseen suuntautuneita laitteita, palveluja tai järjestelmiä. Tilojen käyttäjät eivät ole pystyneet vaikuttamaan elämyksellisten tilojen suunnitteluun tai käyttöön. Projektin tärkein tavoite on kehittää menetelmiä, joilla voidaan nopeasti testata ja esitellä UBI-ideoita sekä kehittää niitä edelleen.

VTT:n koordinoimassa IHME-projektissa ovat mukana Ideapark Koy, Luova Tampere, Aurinkomatkat, Neuroagent, Lempäälän kehitys, Nokia, ja Tekes

Mitä UBI-teknologia tarkoittaa?

Jokapaikan tietotekniikka eli UBI-teknologia (Ubiquitous Computing, Ambient Intelligence) toimii huomaamattomasti ympäristössään. Tietotekniikan, elektroniikan komponenttien, tietoverkkojen ja anturijärjestelmien avulla voidaan yhdistää esineitä, asioita ja ihmisiä, mikä antaa mahdollisuuden uusiin palvelumuotoihin ja liiketoimintaan.

Materiaalia:

Kaavio 1: Sulautettu tietotekniikka -aiheeseen liittyvien patenttihakemusten määrän kehitys 1985 - 2006 (Lähde: American Chemical Society: STN AnaVist.)