Sign In

VTT-lähtöinen Spectral Engines tuo markkinoille kannettavan huumeskannerin

26.10.2017

EU-rahaa tuotteistukseen 2,4 miljoonaa euroa

VTT:ltä lähtenyt kasvuyritys Spectral Engines tuo markkinoille kannettavan huumeskannerin, jolla poliisipartio voi nopeasti ja kustannustehokkaasti seuloa katunäytteistä huumeiksi epäilemänsä aineet. Taskukokoinen skanneri ilmoittaa tuloksen käyttäjänsä kännykkään jo muutamassa sekunnissa. Innovaatiolla on kysyntää myös ulkomailla, ja yritys sai laitteensa tuotteistamiseen peräti 2,4 miljoonan euron EU-rahoituksen.

Nyt kehitetty pienikokoinen, vain muutaman sadan gramman painoinen laite muuttaa poliisin työn tulevaisuutta huumeiden vastaisessa taistelussa, sillä huumeskanneri on ensimmäinen kenttätyössä mukana kulkeva taskukokoinen ja yli 20 kertaa nykykäytössä olevia laitteita edullisempi.

"Nykyisiä kilpailevia laitteita merkittävästi pienemmän ja kenttäkäyttöön tarkoitetun mittausskannerin käyttöliittymänä toimii kännykkä, jonka avulla laite ja sen ilmoittama tulos voidaan kytkeä pilvipalveluihin ja näin hyödyntää koneoppimiseen pohjautuvia laskenta-algoritmeja huumausaineiden tunnistamisessa", kertoo yrityksen liiketoimintajohtaja Janne Suhonen.

Spectral Enginesin skanneri tunnistaa mm. kokaiinin, heroiinin ja amfetamiinin tarkasti ja luotettavasti jo pienestä huumepitoisuudesta. Monikäyttöiseen laitteeseen voidaan päivittää erilaisia tunnistusalgoritmeja myös eri muuntohuumeille tarpeen mukaan.

Poliisin lisäksi skanneri soveltuu myös tullin, armeijoiden ja muiden vastaavien organisaatioiden käyttöön, jossa vieraiden aineiden tunnistaminen voi olla tärkeää.

NarcoScan-projektissa syntyneen laitteen teknologia perustuu infrapunaspektroskopiaan ja VTT:llä tutkittuun MEMS-teknologiaan.

Ensimmäiset tuotteet ensi keväänä

Spectral Enginesin saama, kilpailtu EU:n Horizon 2020 -ohjelman rahoitus mahdollistaa huumeskannerin kustannustehokkaan tuotteistamisen nopeasti.

"EU-rahoitus takaa meille nopean etenemisen ensimmäisestä prototyypistä massavalmistettavaan tuotteeseen, ja sen ansiosta voimme kiinnittää tähän tuotteistamisprojektiin useita henkilötyövuosia. Ensimmäiset tuotteet saadaan markkinoille ensi keväänä, ja alkuvuodesta lähdemme tekemään myös kenttäkokeita ensimmäisten pilot-asiakkaiden kanssa", Suhonen sanoo.

Yritys on jo tehnyt myös yhteistyötä johtavien kriminaalilaboratorioiden kanssa, ja sen tutkimuspartnerit ovat pääosin USA:sta ja Euroopasta. EU-rahoitus mahdollistaa yhteistyön laajentamisen useiden uusien laboratorioiden kanssa mallikirjastojen kehittämiseksi.
 
Saatu rahoitus tarjoaa myös vankan perustan Spectral Enginesin nopealle kasvulle. Rahoituksen avulla yritys pystyy kehittämään kannettavan sensoriteknologian ja pilvilaskennan ratkaisuja myös muihin sovellutuksiin.


VTT Ventures Oy on yksi Spectral Enginesin rahoittajista.

 

 

Spectral Enginesin huumeskanneri on ensimmäinen kenttätyössä mukana kulkeva pieni, vain muutaman sadan gramman painoinen laite. (Kuva: Spectral Engines)

 

 

Taskukokoinen huumeskanneri ilmoittaa tuloksen kännykkään jo muutamassa sekunnissa. (Kuva: Spectral Engines)


 

Ota yhteyttä
 
 
 

Lisätietoja:

Spectral Engines
Janne Suhonen, liiketoimintajohtaja
Puh. 040 702 3285
janne.suhonen@spectralengines.com
https://www.spectralengines.com/

VTT Ventures Oy
Antti Sinisalo, toimitusjohtaja
Puh. 040 524 8751
antti.sinisalo@vtt.fi
http://www.vtt.fi/vtt-ventures-oy