Sign In

VTT-lähtöisen Specimin hyperspektrikamera tunnistaa lääkeväärennökset ja verijäljet

13.12.2017

​(Kuva: Specim)

Oululainen Specim Oy on kehittänyt maailman ensimmäisen kannettavan hyperspektrikameran erilaisten näytteiden nopeaan ja vaativaan analysointiin. VTT toi laitteen kehitysprojektiin oman osaamisensa nopeista mittausdatan käsittelyalgoritmeista ja menetelmistä. Tavallista digikameraa muistuttava, erittäin tarkka laite, tunnistaa kuvasta materiaaleja ja niiden eroja ja antaa tulokset suoraan kuvauspaikalla. Tietoa voidaan käyttää vaikkapa kasvitautien, ihosairauksien, taide-, elintarvike- ja lääkeväärennösten paljastamiseen sekä rikospaikoilla verijälkien ja muiden näytteiden ilmaisuun ja tunnistamiseen kuvasta.

Hyperspektrikamera mittaa näytteen pinnasta heijastuvan valon intensiteetin eri aallonpituusalueilla. Spektri paljastaa näytteen kemiallisen koostumuksen. Spektri on ikään kuin kohteen aineen materiaalinen 'sormenjälki'. Vertailemalla kohteen mitattua spektriä aiemmin mitattuun spektrikirjastoon voidaan spektrikuvasta tunnistaa, mitä aineita ja materiaaleja siinä on.

"Erittäin tarkka hyperspektrikamera näkee näkyvän valon ja lähi-infrapunan 400–1 000 nanometrin aallonpituuksia, kun taas ihmissilmä näkee vain näkyvän valon 400–700 nanometrin aallonpituuksia. Laajemman spektrin lisäksi kameran aallonpituuksien erottelukyky on ylivoimainen ihmissilmään nähden", sanoo erikoistutkija Pasi Hyttinen VTT:ltä.

Esimerkiksi verinäytteestä pystytään laskemaan myös näytteen ikä, jolloin päästään ajoittamaan tapahtumien kulkua, mikä on kriittistä rikostutkimuksessa. Vanhetessaan veri muuttuu kemiallisesti, mikä näkyy suoraan spektrissä.

Näytteen tunnistus on kevyellä, pienikokoisella ja helppokäyttöisellä laitteella huomattavasti nopeampaa ja helpompaa kuin vastaavilla isommilla laitteilla. Se tarjoaa mittaustuloksen välittömästi paikan päällä ilman monimutkaisia matemaattisia tai signaalinkäsittelytaitoja, kun perinteisesti näyte pakataan ja lähetetään laboratorioon, josta tulokset tulevat aikaisintaan muutaman päivän päästä.

"Aidosti kannettava hyperspektrikamera mahdollistaa aiemmin laboratoriossa tehdyt mittaukset nyt kentällä ja kohteissa, joissa ei aiemmin ollut edes mahdollista suorittaa kuvausta. Käyttäjille tämä nopeuttaa ratkaisevasti johtopäätösten tekoa sekä säästää kustannuksia", sanoo Specimin tuoteohjelman päällikkö Harri Salo.

"Kameran kehitysympäristöllä voidaan tehdä helposti omia tunnistussovelluksia kameralle. Sovellukset voidaan ladata suoraan hyperspektrikameraan ja muuttaa niiden avulla kameran tekemää mittausta ja analyysiä. Tutkimuksen lisäksi uusi tuote tarjoaa siis myös alustan eri teollisuuden alojen, esimerkiksi elintarvike- ja terveysalan, rikosteknisen tutkimuksen, turvallisuusalan, kierrätyksen, taiteen tai maanviljelyn mittausratkaisuille", kertoo Specimin myyntipäällikkö Esko Herrala.

Lataa korkearesoluutiokuvat hyperspektrikamerasta alta (Kuvat: Specim Oy):

 


 


 

Ota yhteyttä
 
 
 

Lisätietoja:

Specim, Spectral Imaging Oy
Esko Herrala, Myyntipäällikkö
Puh. 010 4244 407
esko.herrala@specim.fi
www.specim.fi/iq

Lue lisää:

Asiakastarina: Kasvitaudit löytyvät uudella teknologialla aiemmin, tarkemmin ja nopeammin