Sign In

VTT:ltä ilmainen palvelu matkapuhelimen internetnopeuden mittaamiseen

9.6.2010

VTT on julkistanut ilmaisen Mobiilimittari.fi-palvelun. Sillä matkapuhelinkäyttäjät voivat mitata matkapuhelimen liittymään liitetyn laajakaistan internetnopeutta ja tarkastella mittaustuloksia karttapohjalla verkkopalvelussa.

Mobiilimittari.fi-palvelu koostuu matkapuhelinsovelluksesta sekä www-palvelusta. Palvelu perustuu VTT:n toteuttamaan Java-pohjaiseen mobiilisovellukseen, jolla pystyy mittaamaan mobiililaajakaistan tarjoamaa käytännön internetnopeutta eli nopeutta, jolla www-sivuja haetaan internetistä. Matkapuhelimeen ladattu sovellus paljastaa yhteyden maksiminopeuden lisäksi tyypillisen ja alimman nopeuden tiedon lataukselle ja lähetykselle. Sovellus sopii erityisesti matkapuhelimille, joista löytyy paikannusominaisuus kuten GPS, jolloin mittaustulokset voidaan esittää karttapohjalla.

Mobiililaajakaistan internetnopeuteen vaikuttavia tekijöitä ovat liittymän nopeuden lisäksi mm. kuuluvuus, johon vaikuttaa heikossa kentässä ratkaisevasti vastaanottimen antennin sijainti. Muita internetnopeuteen liittyviä asioita ovat mm. tiedonsiirrossa tapahtuneet virheet ja uudelleenlähetykset, käytetyn päätelaitteen ominaisuudet, etäisyys tukiasemasta, tukiaseman ominaisuudet ja yhtäaikaisten käyttäjien kuormitus, tukiaseman kaapelointi operaattorin runkoverkkoon ja sen kuormitus sekä yhteys operaattorilta varsinaiseen palvelimeen, josta sivu haetaan.

Mobiilit laajakaistat ja erityisesti niiden nopeus ovat puhuttaneet Suomessa. Liittymien markkinoinnissa on käytetty uudempien 3G-teknologioiden, kuten HSPA, mahdollistamia suurempia bittivirtanopeuksia, kuten 3.6Mbit/s ja kilpailukykyistä kuukausihintaa. Se on houkutellut kuluttajia vaihtamaan jopa kiinteitä laajakaistoja edullisempiin langattomiin vaihtoehtoihin. Kuluttajien on kuitenkin ollut hankala ymmärtää, miksi yhteysnopeus kotona ja mökillä on ollut vaatimatonta.

Puolueettomana organisaationa VTT:n tavoitteena on auttaa kuluttajia ymmärtämään paremmin, miten mobiililaajakaistojen internetnopeus vaihtelee esimerkiksi maantieteellisen paikan mukaan tarjoamalla mittaustuloksia helposti ymmärrettävässä muodossa. Mobiilisovelluksen helppokäyttöisyyteen on panostettu kuluttajia ajatellen ja koko palvelu on julkaistu suomeksi.

Palveluun voi tutustua ja matkapuhelinsovelluksen voi ladata osoitteesta www.mobiilimittari.fi, josta löytyvät myös tarkemmat asennusohjeet ja karttapohjalla olevia mittauksia.

Ota yhteyttä