Sign In

VTT:ltä langaton menetelmä koneiden vaurioiden varhaiseen paikannukseen

4.5.2010

Suurten vahinkojen syntyyn pystytään puuttumaan jo särövaiheessa

VTT kehitti yhdessä TTY:n kanssa koneiden vaurioiden paikantamiseen langattoman ja energiaomavaraisen menetelmän. Tämä mahdollistaa jatkuvan kunnonvalvonnan ja varhaisen puuttumisen vaurioihin. Sovelluskohteina ovat varsinkin vaikeapääsyiset koneet ja kulkuvälineet. Suurten vahinkojen synty on mahdollista estää, koska vaurioihin pystytään puuttumaan jo heti särön syntyessä.

Vaurioaisti-projektissa kehitetyllä langattomalla ja energiaomavaraisella menetelmällä seurataan koneiden ja kulkuvälineiden rakenteiden eheyttä. Metalli-, komposiitti- ja muovirakenteisiin syntyneet vauriot havaitaan aikaisessa vaiheessa jo särön muodostuessa. Vaurion havainnointiin ja paikallistamiseen käytettävä ultraäänitaajuudella toimiva anturipari tai -verkko kiinnitetään pysyvästi rakenteeseen esimerkiksi pinnoitteen alle.  Anturi on noin millimetrin paksuinen pietsonappi. 

Menetelmä on energiaomavarainen, eikä siinä tarvita paristoja, jotka edellyttäisivät vaihtoa. Mittauselektroniikka kerää tarvittavan energian esimerkiksi ympäristön värähtelystä.

Mittauselektroniikka lähettää esikäsitellyn mittausdatan langattomasti eteenpäin tietokoneelle, joka lähettää tiedon rakenteen eheydestä tai löytyneestä vauriosta esimerkiksi kunnossapidosta vastaavalle tai koneen valvomoon. Tämä mahdollistaa reagoinnin varhaisessa vaiheessa, ja siten pystytään estämään suurien ja kalliiden vahinkojen synty.

Menetelmää voidaan hyödyntää pyörivien, värähtelevien ja liikkuvien koneiden ja kuljetusvälineiden kunnonvalvonnassa. Se sopii varsinkin kohteisiin, jotka ovat vaikeapääsyisiä tai kalliita valvoa. Mahdollisia sovelluskohteita ovat nosturit, työkoneet, puomit, mastot, tuulivoimalat, paperikoneet, laivat ja lentokoneet.

Kolmivuotisen projektin rahoittajina ja yhteistyökumppaneina olivat VTT, Tekes ja Metso Oyj, FY-Composites Oy, Ilmavoimat ja Wärtsilä Oyj. Lisäksi projektiin osallistuivat Stanford University ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Kaaviokuva tiedonsiirrosta

 

Ota yhteyttä