Sign In

VTT:ltä menetelmä muistipiirien painamiseen

15.4.2015

VTT kehitti menetelmän muistipiirien painamiseen suoraan esimerkiksi kuluttajapakkauksiin. Tuotantotekniikka on yksinkertaista, eikä edellytä suuria investointeja.

Muistipiirit voidaan valmistaa pakkausteollisuudessa yleisesti käytetyillä flexo- ja inkjet- painokoneilla suoraan esimerkiksi tuotteeseen tai pakkaukseen ilman erillisen komponentin liittämistä.

Muisti perustuu ilmiöön, jossa metallinanopartikkelit sulautuvat toisiinsa sähkövirran avulla. Muutaman voltin jännite riittää muutoksen aikaansaamiseen. Nanopartikkelien sulautuminen on palautumaton tapahtuma, minkä vuoksi muistin tietosisältö voidaan kirjoittaa vain yhden kerran.

VTT:n tutkijat arvioivat, että, edullisille kerran kirjoitettaville muistipiireille löytyy käyttöä esimerkiksi anturisovelluksissa (kosteus- ja lämpömittarit), tuotteiden alkuperämerkinnöissä, pelikorteissa, interaktiivisissa pakkauksissa ja tuotteiden informaatiokorteissa (esim. käyttäjäkyselyt).

"Painettuun elektroniikkaan on ladattu paljon kasvuodotuksia. Yksi osa tätä sektoria on painettu muisti, jota voidaan soveltaa esineiden internetissä ja peliteollisuudessa yhdistämään virtuaalista ja fyysistä maailmaa. Kehitämme VTT:llä tuotantoon testattuja menetelmiä teollisuuden käyttöön", kertoo tutkimusalueen päällikkö Raimo Korhonen VTT:stä.

VTT etsii kaupallistajaa patentoimalleen menetelmälle

 

Mediamateriaali:

Kuva