Sign In

VTT:ltä uusi spin-off-yritys peilikiiltävien kappaleiden laaduntarkastukseen

23.1.2014

 
Hanojen, lautasten ja keinonivelten laatu paremmaksi pienemmillä tarkastuskustannuksilla

VTT on kehittänyt uuden konenäköjärjestelmän peilikiiltävien kappaleiden laaduntarkastukseen. Menetelmän avulla voidaan varmistaa monimuotoisten tuotteiden, kuten hanojen, lautasten, aterimien ja jopa keinonivelten laatu. Menetelmän kaupallistaa VTT:n uusi spin-off-yhtiö, (Tampereella toimiva) Helmee Imaging Oy.

Konenäköä käytetään yleisesti teollisten prosessien laadunvalvonnassa, mutta kiiltävien pintojen tarkistamiseen on tähän mennessä tarvittu ihmisen näkökykyä. Ihmisen tekemä tarkistustyö on kallista ja laatutaso vaihtelee monista eri syistä johtuen.

VTT-lähtöinen Helmee Imaging Oy tarjoaa teollisuudelle uuteen menetelmään perustuvaa laaduntarkastusta, jonka etuina ovat kasvanut tarkastuskapasiteetti, pienemmät tarkastuskustannukset sekä parempi ja tasaisempi laatutaso.

Konenäköjärjestelmiin liittyvän, ainutlaatuisen innovaation avulla voidaan kuvata kaikenlaisia kiiltäviä, pinnaltaan kaarevia tai kulmikkaita kappaleita ja komponentteja. Menetelmällä kyetään samanaikaisesti mittaamaan kappaleen pinnanlaatu ja 3D-muoto.

Menetelmä perustuu strukturoidun valaistuksen ja stereokuvantamisen yhdistämiseen. Siinä ei kuvata perinteisessä mielessä kappaleen pintaa, vaan mitataan, miten ennalta tunnetut valaisukuviot vääristyvät pinnalla.

Juuri käynnistynyt yritys toimii Tampereella ja tähyää alusta alkaen kansainvälisille markkinoille. Sen päämarkkinat ovat aluksi EU-alueella.

www.helmeeimaging.com

Kuva: Laitteen prototyyppi

Ota yhteyttä