Sign In

VTT mukaan Euroopan laajuiseen pilottilinjaan vauhdittamaan joustavan OLED-valaistusteknologian kaupallistamista

22.3.2016

VTT ja Euroopan johtavat teknologiayhteisöt luovat yhdessä Euroopan laajuisen pilottilinjan nopeuttamaan uusien, joustavan orgaanisen ledivalaistustuotteiden kaupallistamista. Ensimmäisinä kohteina ovat kodin ja autojen valaistussovellukset.

Kolmivuotisessa PI-SCALE (Bringing flexible organic electronics to pilot innovation scale) -projektissa perustettava open access -pilottilinja tarjoaa kaikenkokoisille yrityksille nopean ja kustannustehokkaan mahdollisuuden testata ja skaalata joustavan OLED-valaistuksen malleja ja muuttaa ne markkinoille valmiiksi tuotteiksi.

"Kun yritys haluaa hyödyntää OLED-tekniikkaa tuotteessaan, se voi tilata tuotteet räätälöitynä pilottilinjasta", kertoo erikoistutkija Markus Tuomikoski VTT:ltä.

OLED on laajan alueen pintavalonlähde, joka on pehmeää eikä säteile lämpöä. OLED on lisäksi erittäin ohut, kevyt ja taivuteltava.

Maailmanluokan valmiudet tarjoava OLED-teknologian pilottilinja keskittyy aluksi auto- ja valaisin- sekä kuluttajaelektroniikka-alan valaisusovellusten räätälöityyn valmistukseen. Näitä voivat olla esimerkiksi auton takavalot ja sisävalaistus, katto- tai lukuvalaisuelementit, taivuteltavat näytöt tai muut valaisupinnat, mainosnäytöt ja infokyltit.

VTT vastaa projektissa OLED-kalvojen, pintaliitoskomponenttien ja liittimien liimauksesta joustavalle alustalle sekä niiden paketoinnista ja luotettavuustestauksesta.

EU rahoittaa hanketta 14 miljoonalla eurolla. Projektia koordinoi Holst Centre Hollannista. Viidestä Euroopan maasta olevat muut asiantuntijakumppanit ovat VTT:n lisäksi Audi AG (Saksa), Centre for Process Innovation (Englanti), Fraunhofer (Saksa), M-Solv (Englanti), FlexEnable (Englanti), DuPont Teijin Films (Englanti), Brabant Development Agency (Hollanti), REHAU (Saksa), Modedesign (Saksa), Pilkington (Englanti), Coatema Coating Machinery (Saksa) ja AMIRES (Tšekki).