Sign In

VTT:n älypuhelinohjelmistot avaavat käyttäjän arkea palveluntarjoajille

14.2.2011

VTT:n kehittämät uudenlaiset älypuhelinohjelmistot tuottavat monipuolista, reaaliaikaista tietoa käyttäjien arkirutiineista. Tältä pohjalta voidaan kehittää uutta liiketoimintaa useilla toimialoilla. Ratkaisut toimivat eri valmistajien älypuhelimilla.

VTT:n kehittämien ohjelmistokomponenttien avulla on mahdollista seurata ja tunnistaa älypuhelinten käyttäjien arkirutiineita jatkuvasti ja reaaliaikaisesti. Käyttäytymistietoa voidaan hyödyntää monipuolisesti erilaisissa palveluissa niin liike-elämässä kuin vapaa-ajallakin.

”Ratkaisut mahdollistavat esimerkiksi vaivattomia mobiilitoiminnallisuuksia asiakkuudenhallintaan, kohdennettuja online-markkinointitoimintoja, monipuolisia terveys- ja hyvinvointiratkaisuja sekä uudenlaisia turvallisuussovelluksia”, sanoo johtava tutkija Jani Mäntyjärvi VTT:ltä.

Ohjelmistoja hyödyntämällä kuluttajalle voidaan tarjota uudenlainen mahdollisuus reagoida välittömästi mahdollisiin poikkeamiin päivittäisissä rutiineissaan, kuten siihen, jos lapset eivät tule koulusta kotiin tavanomaiseen aikaan. Terveys- ja hyvinvointipalveluiden saralla käyttäjä voi halutessaan tarkkailla muun muassa fyysistä aktiivisuuttaan ja energiankulutustaan. Asiakkuudenhallinta- eli CRM-sovellusten avulla voidaan esimerkiksi ennakoida asiakkaiden käyttäytymistä sekä tunnistaa erilaisia asiakassegmenttejä.

”Älypuhelinten ohjelmistokomponenttien toteutuksessa olemme kiinnittäneet erityistä huomiota jatkuvaan toiminnallisuuteen. Käytännössä tämä tarkoittaa vähäistä virrankulutusta ja järjestelmien välisten viestiyhteyksien optimointia”, kertoo erikoistutkija Ville Könönen VTT:ltä.

Kännykkäohjelmistot toimittavat informaation VTT:n Lifeliner-palveluun, jonka avulla tietoa on mahdollista analysoida tarkemmin. Elämäntapaa ja käyttäytymismalleja voidaan tarkastella viikoittaisina profiilitietoina tai yksityiskohtaisempina päivänäkyminä.

Käyttäytymistietojen toimittaminen ulkopuolisiin palveluihin onnistuu WLAN- ja 3G-verkoissa vallitsevien standardien mukaisesti. Ratkaisut tukevat suosituimpia käyttöjärjestelmiä ja toimivat muun muassa Symbian S60-, Symbian^3-, Maemo/MeeGo- sekä Android 2.2 -alustoilla.

VTT:n älypuhelinratkaisuita esitellään Mobile World Congress -tapahtumassa Barcelonassa 14.–17.2.2011. Lifeliner-palveluun voi tutustua tarkemmin osoitteessa http://cauit.erve.vtt.fi/lifeliner.