Sign In

VTT:n ja Hosokawa-Alpine AG:n yhteistyön avulla aiempaa taloudellisempia viljojen fraktiointiprosesseja

13.1.2009

 
Elintarvikkeille lisäarvoa kuitulisäyksestä

VTT:llä on usean vuoden ajan aktiivisesti kehitetty teknologioita viljojen, marjojen ja kasvisten fraktiointiin. Fraktioinnissa kasvimateriaalin eri komponentit erotetaan toisistaan. Tavoitteena ovat olleet erilaiset kuitujakeet sekä runsaasti proteiineja tai bioaktiivisia yhdisteitä sisältävät jakeet. Päästäkseen prosessien kehityksessä teolliseen mittakaavaan, VTT on solminut yhteistyösopimuksen saksalaisen laitevalmistajan Hosokawa-Alpine AG:n kanssa. Yhteistyössä laitevalmistajan kanssa VTT pystyy tarjoamaan elintarvikeyrityksille ison mittakaavan fraktiointiprosessin sekä tarkempaa tietoa prosessikustannuslaskelmien ja investointisuunnitelmien tueksi.

Hosokawa-Alpine on maailman johtavia jauhatus- ja ilmaluokitteluteknologiaan liittyvien laitteistojen valmistajia. Sen laitteistot avaavat mahdollisuuden hyvin monipuolisten fraktiointiprosessien kehitykselle. VTT:n ja Hosokawa-Alpinen yhteystyö keskittyy ensivaiheessa kauran fraktiointiprosessin kehittämiseen. VTT:llä on kehitetty ja patentoitu ainutlaatuinen menetelmä beta-glukaani- ja proteiinikonsentraatin valmistamiseksi kaurasta. Uuden prosessin ansiosta molempien konsentraattien laatu on ensiluokkaista ja valmistusprosessi energiatehokas. VTT:n prosessi on siirretty teollisuusmittakaavaan Hosokawa-Alpine AG:n koetehtaalla Augsburgissa, Saksassa. 

VTT:n uudessa prosessissa kaurajakeen beta-glukaanipitoisuus voidaan nostaa hyvin korkealle tasolle käyttäen kuivafraktiointitekniikoita, kuten jauhatusta, ilmaluokitusta ja seulontaa. Kuidun erottumiseen vaikuttaa oleellisesti kauran rasvapitoisuus. Ongelma on prosessissa ratkaistu poistamalla rasva ylikriittisen CO2-uuton avulla ennen kuivafraktiointia. Ylikriittistä uuttovaihetta on kehitetty yhteistyössä Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen, MTT:n kanssa.

Kaurajakeen beta-glukaanipitoisuus on jopa 35 %. Tällaisella jakeella on useita etuja erilaisissa elintarvikesovelluksissa: 1) Jaetta tarvitsee lisätä elintarvikkeeseen vain kohtalaisen pieniä määriä, jotta saavutetaan viranomaisten hyväksymä beta-glukaanipitoisuus lopputuotteessa. Beta-glukaanin pitoisuus on tärkeä sen kolesterolia alentavan terveysvaikutuksen kannalta. 2) Jakeen mukana tulee prosessiin tavanomaista vähemmän nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja kuten tärkkelystä, jolloin lopputuote soveltuu entistä paremmin mm. painonhallinnan tueksi. 3) Vähäinen tärkkelyksen määrä ehkäisee geelien muodostumista lopputuotteeseen, jolloin mm. juomasovelluksissa tuotteen stabiilius paranee.

Samasta fraktiointiprosessista saadaan myös kauraproteiinirikaste, jonka proteiinipitoisuus on jopa yli 70 %. Pieni määrä rikastetta riittää elintarvikkeiden ravintoarvon nostamiseen ja rakenteen muokkaamiseen. Kasviperäisiä proteiinivalmisteita on pystytty taloudellisesti tuottamaan vain muutamista kasveista. Tyypillisin kasviproteiinivalmiste on soijaperäinen.

Ota yhteyttä