Sign In

VTT:n käynnistämässä hankkeessa luodaan tietokonemalleja elintarvikkeiden terveysvaikutusten ennustamiseen

13.1.2009

 

VTT käynnistää laajan EU:n ETHERPATHS-projektin, jossa tutkitaan ravitsemuksen ja suoliston mikrobiston vaikutuksia elimistön rasva-aineenvaihduntaan. Tavoitteena on vauhdittaa terveyttä edistävien elintarvikkeiden kehitystä. Projektissa luodaan tietokoneavusteisia malleja, joilla esimerkiksi elintarvikeyritykset ja tutkimuslaitokset voivat ennustaa elintarvikkeiden vaikutuksia elimistössä.

ETHERPATHS-projektissa keskitytään elimistön rasva-aineenvaihdunnan tasapainoon, elintarvikkeiden aiheuttamiin vaikutuksiin kudoksissa sekä suoliston mikrobiston rooliin näissä prosesseissa. Elimistön rasva-aineenvaihdunnan häiriöt liittyvät useisiin yleisiin terveydenhuollon ongelmiin, kuten ikääntymiseen, diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Tasapainoon voidaan vaikuttaa ravitsemuksella. Kroonisten sairauksien riski alenee, jos nautitaan erityisesti omega-3-rasvahappoja sekä kuitu- ja fenolipitoisia elintarvikkeita. Näin ollen mm. rasvainen kala, marjat, hedelmät ja vihannekset voivat olla rasva-aineenvaihdunnan tasapainon kannalta hyviä elintarvikkeita. Elimistön omien fosfolipidien oletetaan olevan terveyttä edistävien vaikutusten välittäjiä, mutta niiden toimintamekanismit ovat vielä epäselviä.

Projektissa kehitetään tietokoneavusteisia malleja, joilla jäljitellään kalan ja kasviöljyn, marjojen, hedelmien ja vihannesten aiheuttamia elimistön rasvatasapainon muutoksia. Mallien käyttö helpottaa eläinkokeiden ja solutason tiedon yhdistämistä kliinisten koetulosten tulkitsemisessa ja siten edistää elintarvikkeiden terveysvaikutusten tutkimusta ja elintarvikkeiden kehitystyötä. Projektin tuloksia ja siinä kehitettyjä työkaluja voivat aikanaan hyödyntää myös elintarvikealan lisäksi yritykset ja tutkimuslaitokset, jotka kehittävät hyvinvoinnin diagnostiikkaa.

ETHERPATHS-projektia koordinoi VTT:n tutkimusprofessori Matej Oresic. Kokonaisbudjetti vuosina 2009 – 2012 on 8 milj. euroa, josta VTT:n osuus on 2,5 milj. euroa. Projektiin osallistuu yhteensä eurooppalaista 10 tutkimuslaitosta ja yritystä.

Projektikumppaneita ovat: VTT (Suomi), University of Barcelona (Espanja), University of Gothenburg (Ruotsi), University of Cambridge (Iso-Briannia), Institute for Systems Biology SPb (Venäjä), Federico II University of Naples (Italia), Noray Bioinformatics S.L.U. (Espanja), BioMotif AB (Ruotsi), Advion Biosciences, Ltd. (Iso-Briannia) ja Nestle Research Center (Sveitsi). Projekti kuuluu EU:n 7:nnen puiteohjelman Elintarvikkeet, maatalous, kalatalous ja bioteknologia -ohjelmaan (KBBE-2007-2-2-08).

Ota yhteyttä