Sign In

VTT:n kauneuslaastari sopii ihonhoidosta lääkeannosteluun

7.10.2015

Kauneuslaastari

Alustavat tulokset lupaavia – tuotteistajaa haetaan

Teknologian tutkimuskeskus VTT on selvittänyt kehittämänsä kauneuslaastarin toimivuutta ja osoittanut sen myönteiset vaikutukset ihoon elävien kudosten kuvantamiseen käytettävällä menetelmällä. Laastarin todettiin alustavien tulosten perusteella lisäävän kollageenia, joka edesauttaa ihokudoksen kimmoisuutta, jopa parin viikon käytön jälkeen.

 

VTT:n tutkija testasi kauneuslaastaria itsellään ja hyödynsi sen ihovaikutusten tutkimisessa suomalaisen Neurotar Oy:n kehittämää ainutlaatuista kuvantamismenetelmää, jota käytetään lääketeollisuudessa. Kyseessä on in-vivo -menetelmä, joka perustuu elävän kudoksen optiseen kuvantamiseen 2-fotoni -mikroskoopilla ja useista erilaisista otoksista saadun mittaustiedon yhdistämiseen ja analysointiin. Kuvista nähdään hämmästyttävän tarkkaa tietoa ihosta ja visuaalisesti hätkähdyttäviä otoksia, joita ei voida saada aikaan muilla menetelmillä.

 

Sähköisen energiansa sokerista ja ilmasta tuottavan kertakäyttöisen kauneuslaastarin käyttö yhdistettynä ihon kasvutekijää sisältävään kaupalliseen seerumiin osoitti, että ihon joustavuuteen edullisesti vaikuttavat kollageenisäikeet lisääntyivät 90 % lähtötasoon verrattuna kaksi viikkoa kestäneen testin tuloksena. Verrokki-ihoalueella käytettiin myös samaa seerumia, mutta merkittävää kollageenisäikeiden lisääntymistä ei havaittu mittauksessa.

Alustavien tulosten perusteella myös ihon soluaineenvaihdunta vilkastui huomattavasti hoidon vaikutuksesta hetkellisesti, mutta tasaantui lähtötasolle 10–15 minuutin kuluttua laastarin poistamisesta. Lisäksi hikihuokoset avautuivat ja -kanavat laajenivat 52 % lähtötasoon verrattuna käsittelyn aikana, mikä taas edesauttaa hoitotuotteen tehostettua kulkeutumista ihon sisälle. Verrokki-ihoalueessa vastaavia merkittäviä muutoksia ei havaittu.

 

VTT hakee nyt kauneuslaastariteknologialleen tuotteistajaa, jonka kanssa laajentaa testausjoukkoa. Tavoitteena on laajentaa teknologian sovellusaluetta myös lääketieteen suuntaan, esimerkiksi ihon läpi tapahtuvaan lääkeannosteluun, johon myös haetaan nyt yhteistyökumppaneita.

Kauneuslaastari
Kuva (Esa Tanskanen)