Sign In

VTT:n kehittämä kauneuslaastari tuottaa energiansa sokerista ja ilmasta

3.9.2014

Kertakäyttöinen, ihonhoitotuotteiden imeytymistä tehostava mikrovirtalaastari tarjoaa kuluttajille tulevaisuudessa mahdollisuuden tehdä kotioloissa galvaanisia hoitoja, joita tällä hetkellä tehdään erityislaitteilla kosmetologin vastaanotolla. Kaupallistamisvaiheeseen edennyttä VTT:n tuoteideaa voidaan soveltaa myös lääkevalmisteisiin.

Keksintö poikkeaa markkinoilla olevista kauneuslaastareista sekä vaikutusmekanisminsa että virrantuotanto- ja valmistusmenetelmänsä ansiosta. Sähkövirta on hyvin vähäinen eikä aiheuta kuluttajalle epämiellyttävää tuntoaistimusta.

Uudentyyppinen kauneuslaastari tuottaa tarvitsemansa sähkövirran entsyymien avulla sokerista ja ilmasta. Virtalähteen edellyttämät elektrodit ja entsyymit liitetään laastariin tehokkaasti painotekniikan avulla.

Kehitystyössä on yhdistetty laajasti VTT:n osaamisia: entsyymiteknologiaa, polttokennotutkimusta ja painettua älykkyyttä.

Åbo Akademi ja Tampereen teknillinen yliopisto ovat olleet mukana kehitystyössä. Heidän työnsä on ollut merkittävää tuotteen sähkökemian kehittämisessä sekä vaikutusmekanismien tutkimisessa. Åbo Akademi osoitti, että mikrovirran avulla voidaan muuttaa ihon läpäisevyyttä ja siten parannettua hoitotuotteiden imeytymistä ihoon.

Tuotteelle ja sen valmistusmenetelmälle on haettu patenttia. Kosmetiikan lisäksi tuote- ja valmistusmenetelmää on mahdollista soveltaa myös lääke- ja rohdosvalmisteisiin.

”Tuote on jo herättänyt kiinnostusta kosmetiikkateollisuudessa. Nyt olemme edenneet kaupallistamisvaiheeseen, jonka aikana pyrimme vauhdittamaan uuden ratkaisun pääsyä markkinoille”, kertoo erikoistutkija Anu Vaari VTT:stä.

MEDIAMATERIAALI

Kuva kauneuslaastarista (kuvaaja: Esa Tanskanen)