Sign In

VTT:n kitkatutkija Kenneth Holmbergille alan korkein kansainvälinen palkinto

15.12.2017

Tribology Trust palkitsee VTT:n professori Kenneth Holmbergin alan arvostetuimmalla Tribology Gold Medal Award -palkinnolla materiaali- ja kitkatutkimuksen pitkäaikaisista ja huomattavista saavutuksista. Holmbergin tutkimuksen vaikutukset näkyvät koneiden energiankäytön pienenemisenä, jolla vaikutetaan ilmastonmuutokseen. Holmberg on ensimmäinen suomalainen palkittava.

Tribologia on poikkitieteellinen tutkimusalue, joka tarkastelee kosketuspintojen kitkaan, kulumiseen ja voiteluun liittyviä ilmiöitä.

"20 % maailman kaikesta energiasta kuluu kitkaan. Kun kitkaa pienennetään, kuluu vähemmän energiaa. Tämä on erinomainen keino hidastaa ilmastonmuutosta", sanoo professori Holmberg.  

Kitkakulumisella on iso merkitys liikutettaessa painavia massoja. Esimerkiksi henkilöauton bensankulutuksesta menee kitkaan yli 30 %, kaivosteollisuuden käyttämien koneiden energiasta 40 % ja paperikoneiden mekaanisten laitteiden voimasta 30 %.

Holmbergillä on kolme tutkimuskohdetta, joilla vähennetään kitkaa ja koneiden kulumista: ohuet pinnat, esimerkiksi nanorakenteiset kalvot, timantinkaltaiset hiilipinnoitteet ja grafeiini, mallintaminen ja digitaalinen suunnittelu sekä globaali vaikuttaminen. Näiden tulokset näkyvät koko yhteiskunnan tasolla teollisuudessa, voimalaitoksissa, liikenteessä ja asuinympäristössä.

Digitaalisuus mullistaa materiaalien kehityksen ja mahdollistaa tarkan räätälöinnin. Tietokoneella suunnitellaan digitaalinen malli, johon lisätään mukaan älykkäitä ominaisuuksia, esimerkiksi antureita. Ne havaitsevat, jos koneeseen tulee särö ja korjaavat vian automaattisesti itse. Pintojen optimaalisilla muodoilla ja ohuilla pinnoilla saadaan vähennettyä kitkaa 50 %. Nyt olemme päässeet sata kertaa liukkaampiin pintoihin kuin 20 vuotta sitten. VTT:n kehittämä materiaalisuunnittelun ProperTune-työkalu nopeuttaa eri suunnitteluvaiheita ja tuotteet saadaan markkinoille nopeammin. Koneet kestävät myös pidempään ja vältetään kalliita seisokkeja.

Tekoälyä hyödynnetään yhtä enemmän, koska digitaalisen suunnittelun vaatima datamäärä on suuri.

Holmberg palkitaan 20.12. Ison-Britannian Suurlähetystössä, Helsingissä

Keith Bowen, Tribology Trust Award committeen puheenjohtaja luovuttaa palkinnon Holmbergille palkintoseremoniassa, jonka järjestää suurlähettiläs Sarah Price.

Tribology Gold Medal Award -palkinnosta käytetään myös nimitystä "Tribologian Nobel-palkinto", koska siinä käytetään Nobel-palkinnon myöntömenettelyä.

Palkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1972, ja se on jaettu 38:lle henkilölle 12 eri maasta.

Tribology Trustia hallinnoi the Institution of Mechanical Engineers, joka on itsenäinen konetekniikkaa edustava yhdistys, jonka pääkonttori sijaitsee Lontoossa.  Siihen kuuluu yli 115 000 jäsentä 140 maassa. http://www.imeche.org/

Mediamateriaalit:

Kuva: Kenneth Holmberg

Kenneth Holmberg 


 

VTT:n ProperTune-työkalu materiaalisuunnittelun optimointiin:
http://www.vtt.fi/palvelut/%C3%A4lyk%C3%A4s-teollisuus/tulevaisuuden-tehdas/mik%C3%A4-on-vtt-propertune

Ota yhteyttä