Sign In

VTT:n koordinoimana kehitettiin teknologioita elämysten mobiiliin jakamiseen

13.1.2009

 
Uusi teknologia helpottaa oman sisällön jakamista ja tarjoaa räätälöityjä palveluita

VTT kumppaneineen kehitti ExpeShare-projektissa kuluttajien tapoja käyttää ja jakaa henkilökohtaista multimediasisältöä, kuten musiikkia, kuvia, videoita ja pelejä. Lisäksi projektissa tuotettiin tapoja, joilla voi nauttia sisällöstä missä ja milloin tahansa, esimerkiksi liikkeellä oltaessa. Uudet mobiilit vertaisverkkoteknologiat tukevat sisällön jakamista ja palveluiden tarjoamista paikallisessa yhteisössä. Projektin tulokset auttavat muodostamaan vertaisyhteisöjä, paikan päällä tai pidemmällä tähtäimellä muodostettuja ryhmiä, jotka toimivat kohderyhminä sisältöjä jaettaessa. Sisällöntuottajan intressit huomioidaan tarjoamalla henkilöntunnistus- ja sisällönsuojamekanismeja. Esimerkiksi mobiilimaksamista kahden puhelimen välillä tai lipun ostamista helpotetaan kehitetyn puhelinperustaisen tunnistusmenetelmän avulla.

Suomalaiskonsortiosta MediaTeam Oulu tutkimusryhmä Oulun yliopistosta, Nokia ja Kutalab tuottivat City Night Life -kokonaiskonseptin. Siinä etsitään kaupungin palveluita, kuten ravintolaa tai kampaamoa, omien mieltymysten perusteella. Tämän jälkeen voidaan ravintolassa muun muassa verkostoitua muiden asiakkaiden kanssa tai vaikkapa äänestää esitettävästä musiikista. Tekninen ratkaisu hyödyntää vertaisverkkotekniikkaa.

Lisäksi Movial kehitti IXS-web runtime ympäristöään, joka toimii monilaitekäyttöliittymänä. Sen avulla voidaan mobiilia multimediasisältöä sekä palveluita käyttää helposti myös muissa laitteissa, kuten isoissa näytöissä. Osia IXS-ratkaisusta on saatavilla avoimena lähdekoodina.

VTT toteutti Expeshare-projektissa älykkään videoiden yhdistelypalvelun. Se pilkkoo automaattisesti itse otetut videonauhoitukset lyhyisiin segmentteihin tallenteiden metatietoihin perustuen ja laatii segmenteistä videokoosteen. Palvelu on rakennettu VTT:n tekemän mediasisältöalustan päälle. Alusta avustaa käyttäjiä lataamaan itse ottamaansa mobiilisisältöä tilannetietoineen yhteisöllisiin palveluihin, joista sitä voi jakaa muille.

ExpeShare-projektin teknisiä ratkaisuja hyödynnetään lukuisien laitteiden ja palveluiden tehostamiseksi ja parantamiseksi. Kaikkein valmiimpien ratkaisujen odotetaan olevan kaupallisesti hyödynnettävissä vuoden tai kahden kuluttua.

ExpeShare-hankkeen kansainvälinen konsortio koostui 20 osapuolesta, jotka olivat Espanjasta, Ranskasta ja Suomesta. Yhteistyön kohteena oli kolme sovellusaluetta: ulkona liikkuminen ja matkustus, kaupunki- ja ravintolaympäristöt sekä ammatilliset messut.

Kansainvälisten osapuolien merkittävämmistä tuloksista mainittakoon useita sosiaalisia medioita yhdistävä mobiilisovellus, hotelliympäristöön soveltuva personoitu palvelualusta, mobiilimaksamiseen soveltuva SIM-kortti ja NFC (near field communication, lyhyen kantaman langaton teknologia) -lukijan yhteysprotokollan kehitys sekä open-source langattomat vertaisverkkoratkaisut (P2P-verkot), joilla paikallisesti ja ilman olemassa olevaa infraa pystytään tarjoamaan langattomia sisällönjakopalveluita.

ExpeShare oli Eureka ITEA2-projekti, joka alkoi huhtikuussa 2007 ja päättyi lokakuussa 2009.

Lisätietoja: www.expeshare.org