Sign In

VTT:n kyberlaboratorio etsii turva-aukot luotettavasti

22.1.2015

VTT parantaa suomalaisyritysten ja organisaatioiden mahdollisuuksia varautua yhä kasvaviin kyberuhkiin. VTT on perustanut tätä varten vastikään erityisen Cyber War Room -laboratorion, jossa kyberturvallisuustestausta voidaan tehdä hallitusti, luotettavasti ja luottamuksellisesti.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n Cyber War Roomissa on mm. käytössä täysin kaikesta muusta tietoliikenteestä eristetty pienoisinternet-ympäristö, jossa testattavia laitteita tai ohjelmistoja kohtaan voidaan tehdä hallittuja ja riittävän todenmukaisia kyberhyökkäyksiä.

Koska laboratorio on täysin eristetty, siellä voidaan hyödyntää laajaa hyökkäyspalettia ja testata erilaisten järjestelmien puolustautumiskykyä. Cyber War Roomissa onnistuvat esimerkiksi järjestelmien haltuunottoon tähtäävät hyökkäykset, tyypilliset hakkereiden työkalupakkeihin perustuvat hyökkäykset sekä bottihyökkäykset.  Tehokkaiden hyökkäysten monitoroinnin ja tilannekuvan työkalujen kehittäminen on myös tärkeässä roolissa Cyber War Roomissa.

Kyberlaboratorioaikakausi lisää turvallisuutta

Nykyisin tietoverkkojen ja kriittisten teknisten järjestelmien turvallisuustaso on aivan liian heikko monessa organisaatiossa. VTT haluaa parantaa tilannetta siirtymällä kyberlaboratoriotoiminnan hyödyntämiseen laajemmin. Aiemmin turvallisuustasoa on pystytty lähinnä vain arvioimaan, koska riittävää turvallisuustestausta on ollut vaikea tehdä todellisilla järjestelmillä.

VTT:n kyberturvallisuustutkimustiimi on suurin suomalainen riippumaton alan tutkimusryhmä, jonka hyökkäys- ja puolustusosaamista kehitetään ja syvennetään strategisesti. Eettisesti oikein hallittu kyberhyökkäyskyky on jatkossa tärkeä osaamisalue kyberturvallisuuden ammattilaisille, jotta rikollisia vastaan pystytään puolustautumaan parhaalla mahdollisella asiantuntemuksella.