Sign In

VTT:n pähkinäpussi voittoon Uusi puu -kilpailussa - ja mukana myös muissa voitokkaissa hankkeissa

30.1.2015

VTT:n täysin biopohjainen ja läpinäkyvä pakkauskalvo on voittanut Uusi puu -kilpailun kaupungistumiskategorian kategoriapalkinnon. Lisäksi VTT on mukana myös biohajoava kate -hankkeessa, joka voitti oman kilpailukategoriansa. Syksyllä 2014 lanseeratun Uusi puu -kilpailun tavoitteena oli löytää parhaat puupohjaista materiaalia hyödyntävät ratkaisut. Kilpailun tulokset julkistettiin 29.1.2015 Helsingissä.

VTT:n pähkinäpussi-idean takana ovat erikoistutkija Jari Vartiainen, asiakaspäällikkö Jouni Lattu ja tutkimusprofessori Ali Harlin. Kilpailua varten biopohjaisesta pakkauskalvosta oli tehty pussi, johon oli pakattu pähkinöitä.

Täysin uusiutuvista raaka-aineista valmistetun 3-kerroskalvon jokaisella kerroksella on oma toiminnallisuutensa. Ohut keskikerros on valmistettu nanoselluloosasta (CNF), joka on jauhettu perinteisestä suomalaisesta koivusellusta. Sillä on erinomainen kyky estää kaasujen ja erityisesti hapen läpäisyä. Tämä on välttämätöntä pakattaessa herkästi hapettuvia rasvaisia elintarvikkeita. Pakkauksen sisään voidaan syöttää suojakaasua, esimerkiksi typpeä, joka entisestään ehkäisee elintarvikkeen hapettumista.

Sisä- ja ulkokerrokset on valmistettu sokeriruo'osta brasilialaiseen tapaan fermentoimalla ja polymeroimalla biopolyeteeniksi. Ne estävät kosteuden pääsyn pakkaukseen, mikä on välttämätöntä pakattaessa kuivia elintarvikkeita. Pakkaus on suljettavissa kuumasaumaamalla. Tavallisiin kuitupohjaisiin pakkauksiin, kartonkikuppeihin ja -vuokiin verrattuna 3-kerrosmateriaali on täysin läpinäkyvä ja kalvomainen.

Joustavien pakkausmateriaalien markkinat olivat vuonna 2012 lähes 74 miljardia dollaria ja markkinoiden arvioidaan kasvavan yli 5 prosenttia vuodessa. Selluloosapohjaisten pakkausmateriaalien käyttö kasvaa nopeimmin ja niiden arvioidaan kasvavan yli 8 prosentin vuosivauhdilla lähivuosina.

Koivu- ja sokeriruokopohjainen pakkausvaihtoehto tarjoaa mahdollisuuden vähentää ruokahävikkiä. Myös luonnonvaroja säästyy.

VTT:läisiä mukana myös muissa voitokkaissa hankkeissa

Resurssiniukkuus-kategoriassa voiton vei Stora Enson, MTT:n, VTT:n ja Helsingin yliopiston yhteistyönä kehittämä biohajoava kate. Kate on uusiutuvasta raaka-aineesta valmistettua paperia. Täydellisesti biohajoava paperikate vähentää maatalouden ympäristökuormaa merkittävästi. Biohajoavan katteen avulla hallitaan maan vesitaloutta ja pystytään estämään rikkakasvien, muun muassa juolavehnän kasvu. Paperi on muovia parempi kate myös kasvien kaasuaineenvaihdunnan kannalta. VTT:ltä hankkeen parissa on työskennellyt erikoistutkija Antti Korpela. Paperikatteen kehittäminen kaupalliseksi tuotteeksi jatkuu VTT:llä.

Tiedostava kuluttaja –kategorian sekä Uusi puu -kokonaiskilpailun voittaja oli koivusta valmistettu tekstiilikuitukangas. FIBICin (Finnish Bioeconomy Cluster) FuBio Cellulose -ohjelmassa on kehitetty ekologinen, turvallinen ja yksinkertainen tekstiilikuidun valmistusmenetelmä. Puuselluloosasta saatava uudenlainen Ioncell-tekstiilikuitu on myös korkealaatuista. Sen vetorasitus- ja hankausominaisuudet on todettu erinomaisiksi: menetelmällä valmistetut kuidut ovat vahvempia kuin puuvilla- tai viskoosikuidut. FuBio Cellulose -ohjelman ohjelmapäällikkö toimii VTT:n johtava tutkija Anna Suurnäkki