Sign In

VTT:n poistopuuvillan kuiduttamiskokeet toteutetaan kesällä

12.5.2016

VTT:n poistopuuvillan kuiduttamiskokeet jatkuvat kesällä Valkeakosken koetehtaalla

VTT:llä käynnistyi viime syksynä Tekstiilien kiertotalous –projekti, jossa on tarkoitus toteuttaa kokeet poistopuuvillavaatteiden kuiduttamiseksi uudeksi sellukuiduksi koetehdasmittakaavassa Valkeakoskella. Kuidutukset on tarkoitus toteuttaa kesä-heinäkuussa. Projektiin ovat liittyneet uusina kumppaneinna työvaateliiketoimintaa edustava Lindström Oy sekä ekologisten työvaatteiden palvelumuotoiluyritys TouchPoint Oy.

Projektia on pidennetty muutamalla kuukaudella alkuperäisestä suunnitelmasta kuidutusprosessin kehitystarpeiden takia. VTT:n tavoitteena on kuiduttaa kesän aikana Valkeakosken koetehtaalla kuluttajilta aiemmin kampanjalla kerätty muutaman tonnin erä poistopuuvillaa. Sen jälkeen projekti etenee kuidun kehräämiseen ja neuloksen valmistamiseen. Ensimmäisen kierrätyskuidusta valmistetun vaatemalliston arvioidaan olevan tarjolla Seppälän myymälöissä keväällä 2017.

VTT:n kehittämää kuidutusmenetelmää ei ole aiemmin testattu tehdasmittakaavassa kiertotekstiilille, joten viime kuukausina on varmistettu tekniikan toimivuutta ja parannettu laitteita. Valkeakosken koeajoja varten hankittujen uusien laitteiden testaus käynnistyy lähiaikoina.

"Teknisten haasteiden ratkaisemiseksi olemme joutuneet tekemään suunniteltua enemmän työtä, mikä ei ole tavatonta, kun uutta menetelmää skaalataan tehdastuotantoon asti. Pystyäksemme toteuttamaan pilotin suunnitellussa laajuudessaan olemme saaneet lisärahoitusta", kertoo projektipäällikkö Pirjo Heikkilä.

Kierrättämisen oltava helppoa

VTT kutsui keväällä kuluttajia keskustelemaan Owela-innovaatiotilaan (http://owela.fi) tekstiilien kierrätyksestä. Tavoitteena oli selvittää, miten kuluttajat kierrättävät tekstiilejä ja löytää syyt, miksi kierrättäminen ei kiinnosta.

Vastausten perusteella kuluttajat kierrättävät mielellään, mikäli se tehdään hyväksyttäväksi ja helpoksi. Tekstiilit päätyvät usein kiertoon ystävien kautta ja niitä myydään internet-palstoilla ja kirpputoreilla. Vaatteita lahjoitetaan myös hyväntekeväisyyskeräyksiin ja niitä käytetään uudestaan muissa tarkoituksissa. Kotitalouksista löytyy myös paljon lumppua, jonka kierrätys koetaan toisinaan haasteelliseksi. Kuluttajille on esimerkiksi iso merkitys sillä, että keräys- ja kierrätyspisteet ovat helposti saavutettavissa eli lähellä arkisia toimintoja.

Uudet yhteistyökumppanit: Lindström ja TouchPoint

VTT ja Ethica kokosivat vuosi sitten projektiin joukon suomalaisia toimijoita arvoketjun eri vaiheista. Yritysten tavoite on edesauttaa tekstiilien kiertoa sekä tuottaa lisäarvoa yritystoimintaan tai luoda uutta liiketoimintaa. VTT:n ja Ethican lisäksi projektiin ovat alun perin liittyneet Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy, SUEZ Suomi Oy (entinen SITA Suomi Oy), Pure Waste Textiles Oy, Seppälä Oy ja RePack.

Työvaateliiketoimintaa edustava Lindström Oy ja työvaatteiden palvelumuotoiluyritysTouchPoint Oy ovat liittyneet tänä keväänä projektiin. Uusien kumppaneiden myötä syntyy projektin aikana taustatietoa myös työvaate- ja vuokratekstiilien liiketoiminnan alueilta. Työvaatteet ja muut vuokratekstiilit soveltuvat niin raaka-aineen lähteiksi kuin uudenlaisen kierrätetystä materiaalista valmistetun kuidun käyttökohteeksi. 

VTT:n kuidutusmenetelmä

Kiertotalouspilotissa kulunut ja käyttöön enää kelpaamaton puuvilla liuotetaan ja käytetään uudelleen kuidun raaka-aineeksi. Uusi valmistustapa on viskoosin valmistusta merkittävästi ympäristöystävällisempi, koska liuotukseen ei tarvita rikkihiiltä. Neitseelliseen puuvillaan verrattuna uusiokuitu antaa merkittävän säästön vesi- ja hiilijalanjäljessä.

Tekstiilien kiertotalous -projekti

Tekstiilien kiertotalous (TEKI) -projektissa, joka on lanseerattu kansainvälisesti nimellä The Relooping Fashion Initiative, pilotoidaan ja mallinnetaan kiertotalouden periaatteiden mukainen suljetun kierron ekosysteemi, joka luo perustan uudelleenkäyttöön soveltumattoman tekstiilijätteen uudenlaiseen teolliseen hyödyntämiseen. Lisätietoja: www.reloopingfashion.org. Projektia rahoittavat Tekes sekä siihen osallistuvat yritykset.

MEDIAMATERIAALI:

VTT:n poistopuuvillan kuiduttamiskokeet jatkuvat kesällä Valkeakosken koetehtaalla

KUVATEKSTI: VTT:n poistopuuvillan kuiduttamiskokeet jatkuvat kesällä Valkeakosken koetehtaalla. (Kuva: Pirjo Heikkilä)