Sign In

VTT:n tekniikalla pinnasta kuin pinnasta monikosketusnäyttö

25.5.2010

VTT on kehittänyt tekniikan, jonka avulla mistä tahansa tasopinnasta voidaan tehdä monikosketusnäyttö. Monikosketusnäyttöjen avulla useat käyttäjät voivat yhtäaikaisesti ohjata digitaalista tietojärjestelmää suoraan näyttölaitetta koskettelemalla ja liikuttelemalla käsiään näytön pinnalla. Tällöin käyttöliittymästä voidaan tehdä helppokäyttöinen ja intuitiivinen. VTT:n tekniikan avulla voidaan toteuttaa myös suuria, julkisiin tiloihin tarkoitettuja kosketusnäyttöjä.

VTT:n kehittämä tekniikka perustuu konenäköön, ja siinä analysoidaan usean videokameran tuottamia kuvia tietokoneella reaaliajassa kosketuspisteiden havaitsemiseksi.

Nykyisiin ratkaisuihin verrattuna tekniikan avulla voidaan kosketuspisteiden lisäksi tunnistaa myös kosketussyvyys, eli käyttäjien ei itse asiassa tarvitse edes koskea koko ruutua vaan riittää, kun vie kädet sen eteen. Lisäksi menetelmä mahdollistaa sen, että mistä tahansa tasomaisesta pinnasta voidaan tehdä monikosketusnäyttö. Tekniikka on skaalautuva, eli kosketusnäytön kokoa ei ole rajattu.

Menetelmää on kokeiltu tavallisessa LCD-näytössä, ja lisäksi Shanghain maailmannäyttelyyn toteutettiin kolme suurta 2,5x1,5 metrin kosketusnäyttöä. Shanghain näytöt toteutettiin yhdessä Exiformat Oy:n ja Muotohiomo Oy:n kanssa. Muotohiomo vastasi sisällöstä, Exiformat interaktiivisesta esitysteknologiasta ja VTT multitouch-tekniikasta. Shanghai Expon näytöillä esitellään valokuvia Suomesta. Useat yhtäaikaiset käyttäjät voivat vaihtaa katsottavia kuvia liikuttelemalla käsiään näytön edessä.

Kuva monikosketusnäytöistä: Kuvaaja Derryck Menere, Finpro