Sign In

VTT:n uusi spin-off Desentum Oy kehittää uuden sukupolven allergiarokotteita

13.10.2011

Rokotteet tähtäävät tehokkaisiin ja turvallisiin allergioiden siedätyshoitoihin

VTT Ventures Oy käynnistää uuden sukupolven allergiarokotteita kehittävän spin-off-yrityksen: Desentum Oy:n. Yrityksen liiketoiminta perustuu VTT:n patentoimaan teknologiaan. Rokotteiden saaminen markkinoille edellyttää vielä vuosia kestävän tutkimustyön, testauksen ja viranomaiskäsittelyn.

VTT:n patentit perustuvat allergeenin eli allergiaa aiheuttavan proteiinin rakenteen muuttamiseen geenitekniikan avulla siten, että se aiheuttaa alkuperäistä allergeenia vähemmän allergiaoireita, mutta toimii silti siedätyshoitona.

”Rokotteen avulla elimistö kehittää vastustuskykyä allergeenille, jolloin oireet vähenevät. Tämän takia puhumme mieluummin rokotteesta kuin lääkkeestä”, kertoo VTT:n johtava neuvonantaja Hans Söderlund. Tutkijoiden tavoitteena on, että rokotehoito voi perustua suun kautta otettaviin tabletteihin.

Kehitystyön taustalla on VTT:n, Itä-Suomen yliopiston ja HYKS Iho- ja allergiasairaalan yhteistyöprojektissa viisi vuotta sitten tehty tieteellinen läpimurto. Tutkijat määrittivät, miten allergeeni ja IgE-luokan vasta-aine sitoutuvat toisiinsa. He näyttivät ensimmäisenä sidoksen tarkan 3D-rakenteen, joka osoittautui erilaiseksi kuin mitä tutkijat maailmalla ovat aiemmin olettaneet. Tähän tarkkaan rakenteeseen perustuen on tehty kaksi merkittävää havaintoa allergeenien yleisistä rakenteellisista ominaisuuksista, jotka mahdollistavat rokotteiden kehittämisen allergioiden tehokkaampiin ja turvallisempiin siedätyshoitoihin.

Desentum Oy:n tavoitteena on alkuvaiheessa kehittää 20 - 25 uuden hypoallergeenin tuotelinjasto, jotka voisivat toimia rokotteena tärkeimpiä allergiaa aiheuttavia allergeeneja kohtaan. Tällaisia allergeeneja ovat esim. koivun, heinien, pujon yms. kasvien siitepölyt, kotieläimistä peräisin olevat allergeenit sekä ruoka-aineallergioihin (kalat, pähkinät, omena, selleri) yhdistetyt proteiinit. Ensimmäiset tuotteet pyritään saamaan kliiniseen testaukseen seuraavan 3 vuoden kuluessa.

Desentum Oy:n toimitusjohtaja Pekka Mattilalla on vahva kokemus bioteknologiayhtiön johtamisesta ja liiketoiminnan kasvattamisesta. Hän on Finnzymes Groupin perustaja ja työskennellyt sen toimitusjohtajana vuoteen 2010 saakka, jolloin yhtiö myytiin amerikkalaiselle Thermo Fisher Scientific -yhtiölle.

Mitä allergia on?

Allergialla tarkoitetaan immunologista herkistymistä tavallisesti harmittomille proteiineille eli allergeeneille, joita on esimerkiksi elintarvikkeissa, lääkkeissä, kulutustavaroissa ja ympäristössä. Herkistymisen seurauksena elimistössä muodostuu immunoglobuliini E (IgE)-luokan vasta-aineita, jotka kohdatessaan uudelleen saman allergeenin aiheuttavat allergisen reaktion. Tyypillisiä reaktioita ovat hengitystie-, iho- ja suolisto-oireet. Pahimmillaan allergeeni voi aiheuttaa anafylaktisen reaktion ja jopa kuoleman.

Koska allergiat ja vaikeat allergiset reaktiot ovat lisääntyneet, niiden on arvioitu kuuluvan teollistuneissa maissa viiden eniten kustannuksia aiheuttavan sairausryhmän joukkoon. Suomalaisista jopa yli 20 % kärsii tyypin I allergioista, joissa herkistäjänä toimii ympäristöstä saatu allergeeni. Euroopassa arvioidaan olevan yli 80 miljoonaa eri allergioista kärsivää ihmistä, ja Yhdysvalloissa vastaava luku on 65 miljoonaa. On myös arvioitu, että vuoteen 2015 mennessä jopa puolet eurooppalaisista kärsii jostakin allergiasta.

Yksistään Yhdysvalloissa anti-allergialääkemarkkinoiden arvioidaan yltävän yli 15 miljardiin dollariin vuoteen 2015 mennessä. Uusien allergiarokotteiden markkinoiksi on 2010 arvioitu noin 700 miljoonaa dollaria.

Lehdistötilaisuuden esitysmateriaali 13.10.2011:

Miten teknologiasta luodaan edelläkävijäyrityksiä?
VTT:n pääjohtaja Erkki KM Leppävuori
VTT Venture Oy, toimitusjohtaja Antti Sinisalo

Uuden sukupolven allergiarokotteet
VTT:n johtava neuvonantaja, Hans Söderlund
Desentum Oy, toimitusjohtaja Pekka Mattila

 

Ota yhteyttä