Sign In

VTT:n ydinturvallisuustalo harjakorkeuteen

4.6.2015

Senaatti-kiinteistöt tiedote 4.6.2015

VTT:n tutkimuskäyttöön tuleva uusi ydinturvallisuustalo on noussut harjakorkeuteensa Espoossa. Senaatti-kiinteistöjen omistaman rakennuksen harjakaisia vietetään 4. kesäkuuta Otaniemessä.

Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy keskittää ydinturvallisuustutkimuksensa uuteen, vuonna 2016 valmistuvaan Ydinturvallisuustaloon, jossa yhdistyvät sekä kokeellinen työ että laskennallinen mallinnus.

"Uudistuksen avulla varmistetaan VTT:n pitkän tähtäimen mahdollisuudet erityisesti alan kokeelliseen tutkimukseen sekä rooli alan kansainvälisenä huipputoimijana", toteaa tutkimusalueen päällikkö Timo Vanttola VTT:ltä.

Kokeellista tutkimusta edustavat rakennukseen sijoitettavat reaktorimateriaalien tutkimuslaitteet, radioaktiivisten materiaalien tutkimus sekä ydinjätteiden loppusijoitukseen liittyvä turvallisuustutkimus. Suurin osa tiloihin muuttavista asiantuntijoista tekee reaktoriturvallisuuden laskennallista mallinnusta.

Tytäryhtiö VTT Expert Services Oy:n puolella tehdään lisäksi ydinvoimalaitosten kokeellista suodatintutkimusta, joka sijoitetaan samaan kiinteistöön.

Viranomaiset ja voimayhtiöt tarvitsevat alan tutkimusosaamista ja ajanmukaisia laitteistoja maan ydinvoimaloiden turvallisuuden arviointiin. Kotimaisen tarpeen lisäksi on tarkoitus vastata kansainväliseen kysyntään.

Rakennus on kooltaan 7 800 bruttoneliömetriä.  Toimistotiloja on 3354 htm2 ja tutkimustiloja 2690 htm2.  Ensimmäiseen kerrokseen sijoitetaan koko VTT:n kampusaluetta palveleva kokouskeskus.  Työpisteitä toimisto-osassa on 150 kpl.  Tutkimusosa on teknisesti hyvin vaativa.  Ydinturvallisuustalon rakennuttaa Senaatti-kiinteistöt, ja se on ensimmäinen Senaatti-kiinteistöjen kärkihankemallilla johdettu rakennushanke.  Mallilla toteutetaan kaikki suuret ja vaativat rakennushankkeet, ja siinä panostetaan erityisesti projektinjohtoon. Urakkamuoto valitaan ja räätälöidään hankekohtaisesti. Ydinturvallisuustalon suunnittelussa ja rakentamisessa on otettu erityisesti huomioon henkilö- ja ympäristöturvallisuus.

Ensimmäisinä valmistuvat toimistotilat, joihin päästään muuttamaan helmikuussa 2016. Laboratorioiden arvioitu valmistumisaika on touko-kesäkuussa 2016, jonka jälkeen vuorossa ovat tutkimuslaiteasennukset. Toiminta käynnistyy vaiheittain. Täydessä käytössä rakennus on noin vuonna 2018.

Talon rakentaminen maksaa reilut 30 miljoonaa euroa.  Arkkitehtuurisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto SARC Oy ja rakentamisesta vastaa SRV Rakennus Oy.

 

Ota yhteyttä
 
 
 

Senaatti-kiinteistöt, Petri Turku, aluejohtaja
puh. 0205 811 760,
petri.turku@senaatti.fi